O sabie din Epoca de Bronz, foarte bine conservată, datată de la sfârşitul mileniului II înainte de Hristos, a fost dezgropată dintr-un şantier arheologic danez, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arma din bronz care a fost descoperită acum două săptămâni în Danemarca valorează astăzi greutatea ei simbolică în aur. Încă ascuţită, lungă de 80 de centimetri, sabia a uimit arheologii prin faptul că a fost bine păstrată. 

"Nu găsim în fiecare zi un obiect la fel de bine conservat din Epoca de Bronz", a declarat directoarea săpăturilor Cathrine Frederiksen, pentru cotidianul local Fyens Stiftstidende. "Poţi încheia o cariera de arheolog fără să găseşti ceva similar".

Arma din bronz, descoperită pe 1 martie lângă oraşul Håre, în vestul insulei Fionie, este o ofrandă votivă de 1,3 kilograme depusă într-un mic şanţ. Datată din a IV-a fază a Epocii Bronzului, adică în jurul anului 1100 înainte de Hristos, este o descoperire rară. "Este cu adevărat unic", a declarat, într-un comunicat, conservatorul-şef de la Muzeul Møntergården, Jesper Hansen. 

O altă veste bună este faptul că ţesutul în care a fost îngropată arma este, de asemenea, parţial păstrat şi ar trebui să facă obiectul, împreună cu altele organice, unei datări în carbon 14 pentru a preciza cronologia stratigrafică. De altfel, un eşantion de metal străpuns pe obiect ar trebui să permită aflarea de noi informaţii despre compoziţie şi originea aliajului de cupru şi staniu care formează bronzul lamei.

Potrivit lui Jesper Hansen, deoarece nici cuprul şi nici staniul nu erau disponibile în insulele daneze din Epoca Bronzului, identificarea de origine metalurgică a obiectului ar ajuta cercetătorii să înţeleagă reţelele de schimb care au străbătut continentul european acum 3000 de ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.