O retrospectivă consacrată artistei Geta Brătescu, care va reprezenta România la Bienala de Artă de la Venezia de anul acesta, va fi deschisă, în perioada 6 aprilie - 18 iunie, la Camden Arts Centre din Londra.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Geta Brătescu. The Studio: A Tireless, Ongoing Space” este prima expoziţie majoră a unui artist român găzduită de celebrul spaţiu expoziţional londonez. Proiectul plasează în centrul său ideea atelierului, văzut ca spaţiu de meditaţie, de reflecţie critică şi de practică performativă, ca loc privilegiat prin intermediul căruia artista se raportează la lumea exterioară. Expoziţia cuprinde o selecţie de peste 40 de lucrări, alese împreună cu Geta Brătescu şi cu galeristul acesteia, Marian Ivan, informează Institutul Cultural Român de la Londra.

Geta Brătescu este considerată, în România dar şi în străinătate, drept una dintre cele mai importante artiste contemporane. Expoziţia celebrează creativitatea remarcabilă şi diversă, care s-a exercitat, timp de decenii, în medii precum tapiseria, litografia, fotomontajul, colajul, instalaţia şi performance-ul.

Geta Brătescu s-a născut pe 4 mai 1926, la Ploieşti. Supranumită marea doamnă a artei conceptuale româneşti, Geta Brătescu este o reprezentantă importantă a avangardei postbelice, a cărei contribuţie artistică foarte complexă este rezultatul studiilor în literatură şi filosofie, urmate în paralel cu cele de artă. Scriitoare, ilustratoarea printre altele a traducerii lui „Faust” semnate de Ştefan Augustin Doinaş, director artistic al revistei Secolul 20, Geta Brătescu s-a remarcat în cele mai diverse medii expresive, printre care grafica, gravura, ilustraţia de carte, desenul şi colajul textil, tapiseria, obiectul, performance-ul, fotografia, foto-instalaţia şi filmul. 

A urmat Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti în perioada 1945 - 1949, iar profesori i-au fost George Călinescu şi Tudor Vianu, apoi Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucureşti, între 1969 - 1971. A început studiile de artă în 1945, la Academia de Arte Frumoase, sub îndrumarea maestrului Camil Ressu, dar a fost forţată să le întrerupă din cauza cenzurii comuniste.

Geta Brătescu a primit în 2008 titlul de Doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, acordat pentru remarcabila sa contribuţie la dezvoltarea artei românesti contemporane. Un sumar al creaţiei sale a făcut obiectul retrospectivei personale organizate la Muzeul Naţional de Artă în decembrie 1999. În luna mai a anului 2007 artista a expus desene inedite la UNAgaleria în expoziţia cu titlul “Cinci minute”. 

În 2016, Hamburger Kunsthalle i-a dedicat o amplă retrospectivă. Printre proiectele sale recente, se numără expoziţiile de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive, SUA, participările la Bienala de la Istanbul, 2011, Trienala de la Paris, 2012, şi Bienala de la Veneţia, 2013, precum şi expoziţia personală de la Tate Liverpool, din 2015. În acest an, expoziţia românească de la Bienala de la Veneţia este centrată pe opera sa.

Lucrările Getei Brătescu se regăsesc în colecţii importante precum cele ale MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; Museum of Modern Art, San Francisco; Muzeul de Artă Modernă, Varşovia; Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti; MAK, Viena, MUMOK, Viena, Kontakt Collection, Viena; Moderna Galerija, Ljubljana si FRAC Lorraine, Franţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.