O proteină extrasă din organismele unor specii de anemone-de-mare ar putea să îi ajute pe pacienţii cu deficienţe auditive să îşi recapete auzul, potrivit unui studiu realizat de curând în Statele Unite, informează Daily Mail.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mulţi oameni sunt familiarizaţi cu senzaţia unui ”ţiuit” în urechi, după o noapte la un concert sau la o petrecere unde muzica a fost ascultată la un volum ridicat.

Deşi acel ţiuit este de obicei temporar, expunerea repetată la sunete puternice poate să genereze la oameni, dar şi la animale, probleme auditive şi chiar surditate.

Anemonele-de-mare posedă însă o abilitate pe care oamenii nu o au - ele pot să îşi repare celulele avariate, care seamănă cu celulele din urechea umană afectate de zgomot.

Zgomotele puternice afectează urechea umană, întrucât celulele cu cili din urechea internă sunt avariate.

Anemonele-de-mare detectează trecerea prăzii de pe fundul mărilor şi oceanelor cu ajutorul unor celule sensibile la vibraţii, graţie unor cili prezenţi pe tentaculele lor.

Cercetătorii de la Universitatea Louisiana din Lafayette  au arătat că aceste vieţuitoare marine pot să îşi repare celulele cu cili după ce acestea sunt avariate.

În cadrul unor experimente de laborator, un cocktail de proteine a generat o regenerare rapidă a celulelor cu cili avariate din canalul cohlear al urechii interne.

Aceleaşi vieţuitoare marine au capacitatea miraculoasă de a-şi înlocui ţesuturile lipsă. Ele pot să se ”reclădească” în totalitate, după ce organismul lor se înjumătăţeşte, în timpul reproducerii asexuate.

Studiul, coordonat de profesorul Glen Watson, a fost publicat în Journal of Experimental Biology.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.