În 2021, o scenă biblică atribuită cercului lui Rembrandt şi estimată la 10.000-15.000 de euro a ajuns la o licitaţie online. În curând va reveni în bloc ca o pictură autentică a maestrului olandez, cu un preţ de opt cifre pe măsură. Sotheby's va oferi "The Adoration of the Kings" (în jurul anului 1628) în cadrul sesiunii de vânzări a vechilor maeştri din Londra, în luna decembrie, cu o estimare de 10 până la 15 milioane de lire sterline. Lucrarea va fi garantată de o terţă parte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tabloul este prezentat acum de casa de licitaţii ca fiind o lucrare "redescoperită". Istoricul provenienţei precizează că a fost achiziţionat de colecţionarul olandez Johannes Carel Hendrik Heldring în 1955. Documentele referitoare la lucrare au dispărut cândva în jurul morţii sale, în 1962. Văduva lui Heldring a trimis ulterior lucrarea în 1985 la Christie's Amsterdam, unde a primit atribuirea de Cercul lui Rembrandt.

Un sfert de secol mai târziu, lucrarea a revenit la Christie's Amsterdam în cadrul unei vânzări online în octombrie 2021, trimisă de la o colecţie privată de familia din Germania. Dar promisiunea sa a fost în mod clar remarcată, iar aceasta a depăşit cu mult estimarea sa de cinci cifre pentru a face 860.000 de euro (inclusiv taxele).

Rembrandt a pictat lucrarea la începutul vârstei de 20 de ani, când locuia în oraşul olandez Leiden. "Perioada Leiden a lui Rembrandt este una de creştere foarte rapidă - şi, ca urmare, este adesea dificil să fii sigur de cronologie în aceste lucrări -, el este un artist grăbit", spune George Gordon, specialistul Sotheby's care a condus un proiect de cercetare de 18 luni pentru a reatribui lucrarea, după ce a fost abordat de ofertantul câştigător de la vânzarea din Amsterdam. 

Lucrarea monocromatică poartă multe dintre caracteristicile semnăturii lui Rembrandt, cum ar fi clar-obscurul, precum şi trăsături stilistice cheie ale perioadei Leiden, inclusiv "feţe şi membre ciudate şi posomorâte, pictate cu o singură tuşă", spune Gordon.

Pictura a fost studiată cu ajutorul unei tehnologii detaliate de imagistică în infraroşu, care a permis casei Sotheby's să descopere cazuri de repictare. O descoperire cheie este aceea că Rembrandt a schimbat unghiurile capetelor protagoniştilor spre sfânta familie, "înăsprind compoziţia pentru a spori drama psihologică", spune Gordon.

Estimarea Sotheby's, între 10 şi 15 milioane de lire sterline, se raportează la vânzările recente ale casei pentru operele lui Rembrandt, spune Gordon. Aceasta include un autoportret care a fost vândut în iulie 2020 pentru 14,5 milioane de lire sterline (cu taxe), faţă de o estimare de 12-16 milioane de lire sterline. O schiţă în ulei pentru un cap de Hristos s-a vândut în 2018 pentru 9,5 milioane de lire sterline (cu taxe, estimare 8-10 milioane de lire sterline) şi a fost cumpărată de Louvre Abu Dhabi.

O altă lucrare biblică a lui Rembrandt, tabloul pe panou "Abraham and Angels" (în jurul anului 1646), a fost oferit în 2021 la Sotheby's din New York. Potrivit lui Gordon, deşi a fost retrasă, a fost vândută în mod privat la scurt timp după aceea, "se pare că în jurul sumei de 20 de milioane de dolari".

Christie's deţine recordul mondial de licitaţie pentru Rembrandt, care a fost stabilit în 2009, când "Portrait of a Man with Arms Akimbo" s-a vândut cu 23,2 milioane de euro (cu taxe).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.