O pereche de ochelari care a aparţinut lui Mahatma Gandhi, lăsată în cutia de scrisori a unei case de licitaţii din Bristol, va fi scoasă la vânzare pe 21 august, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni dimineaţă, un membru al echipei East Bristol Auctions a găsit ochelarii într-un plic trimis dinaintea weekendului.

Andrew Stowe, reprezentant al casei de licitaţii, a spus că perechea de ochelari - cu valoare estimată la 15.000 de lire sterline - este cea mai importantă descoperire din istoria firmei.

El a mai spus că proprietarul „aproape că a făcut un atac de cord” când i-a fost comunicată valoarea.

„Cineva i-a pus în cutia noastră de scrisori vineri seară şi au stat acolo până luni. Unul dintre angajaţi mi i-a dat şi a spus că exista un bilet în care este precizat că au fost ochelarii lui Gandhi. M-am gândit «ce chestie interesantă» şi mi-am continuat ziua”, a povestit Stowe.

Dar când a făcut o analiză a lor, Stowe a fost uimit să descopere că ochelarii cu ramă rotundă aurie au fost purtaţi de liderul indian pentru drepturile civile.

„I-am telefonat omului şi cred că aproape a făcut un atac de cord”.

Proprietarul i-a explicat că ochelarii au fost daţi din generaţie în generaţie în familia sa, după ce o rudă l-a întâlnit pe Gandhi într-o vizită în Africa de Sud în anii 1920.

„Am analizat datele şi totul se potriveşte, chiar şi data la care Gandhi a început să poarte ochelari. Probabil este una dintre primele perechi pe care le-a purtat, având în vedere că au dioptrii mici. El era cunoscut pentru faptul că îşi oferea lucrurile”.

Stowe a mai afirmat că există un interes mare pentru ochelari, mai ales din India, şi că a fost norocos că au ajuns intacţi la el.

Ochelarii lui Mahatma Gandhi (2 octombrie 1869 - 30 ianuarie 1948) vor fi licitaţi online pe 21 august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.