O maşină de criptat Enigma, folosită de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este scoasă la licitaţie în cadrul unui eveniment dedicat istoriei tehnicii, care va avea loc joi, 17 martie, la Casa de Licitaţii A10 by Artmark.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu o istorie încărcată, maşinăria de criptat face parte dintre puţinele piese care nu au fost distruse după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind şi unul dintre secretele cel mai straşnic apărate de armata germană, asigurând criptarea tuturor comunicaţiilor între corpurile de armată germane, dar şi cu cele ale forţelor aliate Germaniei naziste.

Piesa de muzeu, extrem de rară, are un preţ de pornire de 10.000 de euro.

Maşinăria are seria K877 şi dispune de 4 rotoare pentru a genera cifruri de criptare şi decriptare de mesaje secrete, mecanism ce o face una dintre cele mai sigure maşini de criptare Enigma.

Maşina scoasă la vânzare este dotată cu o tastatură prin care se introduce textul clar, simbol cu simbol, iar la capătul celălalt rezultă simbolurile criptate. Fiecare literă tastată este convertită aleatoriu într-o altă literă a alfabetului.

Matematicianul Alan Turing a reuşit să spargă codul, după o muncă asiduă, scurtând perioada de război, după evaluarea unor istorici, cu 2 ani. Creatorii rotorului de criptograf au fost ofiţerii olandezi Theo van Hengel şi R.P.C. Spengler.

Un exemplar rar al maşinii de criptat Enigma, folosit de armata germană în al Doilea Război Mondial, model M2-3, a fost adjudecat anul trecut pentru 135.000 de euro, în cadrul Licitaţiei de Curiozităţi Tehnice din luna martie.

Un record recent pentru o maşină de criptat Enigma a fost stabilit în 2017, la celebra Casă de Licitaţii Christie's, când a fost vândută o piesă din 1944 pentru 547.500 de dolari.

Impresionante apariţii în cadrul Licitaţiei de Istorie  a Tehnicii sunt şi maşinile de scris Olivetti, telefonul Ericsson Cobra, bicicleta militară din dotarea armatei elveţiene de la 1942, dar şi maşina sportivă Volkswagen Sicra Big Buggy din 1973.

Cele 105 piese pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-20.00.

Licitaţia de Istorie a Tehnicii va avea loc joi, 17 martie, ora 19.00, exclusiv online, pe platforma Artmark Live. Până atunci, colecţionarii sau pasionaţii de curiozităţi tehnice pot plasa oferte scrise la sediul Artmark pe str. C.A. Rosetti, nr. 5, sau online pe artmark.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.