Scena Operei de Stat din Viena găzduieşte, în premieră în cei 150 de ani de activitate, o lucrare scrisă de o femeie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compozitoarea austriacă Olga Neuwirth a scris o operă bazată pe romanul „Orlando” (1928) al scriitoarei britanice Virginia Woolf, abordând teme ca dualitatea şi fluiditatea genului, scrie BBC.

Spectacolul a avut premiera pe 8 decembrie. Rolul principal - Orlando, născut bărbat în Anglia elizabetană şi devenit femeie secole mai târziu - este jucat de Kate Lindsey.

Neuwirth a spus că respingerea stereotipurilor legate de gen au inspirat-o de la prima lectură, în adolescenţă, a romanului lui Woolf.

„Nu este doar o călătorie prin secole, ci o constantă punere sub semnul întrebării a normelor societăţii, iar societatea este făcută de bărbat”, a declarat ea pentru BBC. „Fiecare fiinţă umană are voie să aleagă ceea ce simte. Nu mai există un model binar”.

Ea a mai spus că „este puţin ciudat” să fie prima femeie conpozitor care are o lucrare montată la Opera de Stat din Viena. Instituţia a anulat în trecut o încercare a ei de a monta un spectacol cu un libret al lui Elfriede Jelinek, laureat Nobel.

„O sută cincizeci de ani este mult. Dar mereu am spus că niciodată nu e prea târziu. Aşadar, este bine că s-au gândit, în sfârşit, la asta. Dacă eşti prima, va trebui să existe şi a doua, a treia şi aşa mai departe”. 

Dirijorul Matthias Pintscher a spus: „Ea amestecă tot. Avem o orchestră tradiţională în fosă. Pe lângă asta, avem trei clape, o trupă jazz şi multe sample-uri care se îmbină”. 

Costumele au fost create de designerul Rei Kawakubo, de la Commes des Garçons. Din distribuţie mai face parte Justin Vivian Bond, artist transgender, care interpretează rolul copilului lui Orlando.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.