Una dintre cele mai importante colecţii particulare ale scriitorului irlandez James Joyce va fi donată Morgan Library, bibliotecă şi muzeu în acelaşi timp din Manhattan, de un curator newyorkez de origine britanică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colecţia cuprinde aproape 350 de piese, printre acestea un exemplar al primei cărţi publicate de James Joyce singur, "The Holy Office", un poem satiric apărut în 1904.

Aici figurează şi un fragment din manuscrisul la "Ulise", cel mai cunoscut roman al său, considerat de mulţi critici drept opera anglofonă cea mai importantă a secolului al XX-lea. 

Această colecţie a fost alcătuită de la începutul anilor 1990 de curatorul Sean Kelly şi soţia sa, Mary. 

Pentru directorul de la Morgan Library & Museum, Colin Bailey, această donaţie "face din Morgan un centru major de cercetări academice despre viaţa şi opera autorului", a explicat el într-un comunicat. 

Muzeul pregăteşte o expoziţie consacrată lui James Joyce în 2022, când se împlinesc 100 de ani de la publicarea romanului "Ulise". 

În afară de Centrul James Joyce, situat în Dublin într-o clădire din secolul al XVIII-lea, există şi alte colecţii dedicate scriitorului şi poetului irlandez (1882-1941). Cea de la Universitatea publică din Buffalo, care deţine sute de obiecte şi documente care i-au aparţinut lui Joyce, este considerată şi cea mai importantă din lume. 

Morgan Library este fosta bibliotecă particulară a bancherului american John Pierpont "J.P." Morgan, personaj central al lumii finanţelor la începutul secolului XX. 

După moartea sa, fiul său a transformat biblioteca în spaţiu deschis publicului. Apoi a devenit muzeu, axat pe literatură. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.