O hartă a locurilor prin care trece personajul principal al cărţii ”Portret al artistului la tinereţe”, de James Joyce, a fost lansată la împlinirea a 100 de ani de la apariţia volumului, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tată şi fiu, cercetători literari, au realizat un proiect menit să marcheze centenarul apariţiei primului roman al lui James Joyce. Cu ajutorul acestei hărţi, personajul Stephen Dedalus poate fi urmat prin Dublin.

Actorii Barry şi Sam McGovern au înregistrat o nouă versiune audio a romanului, dând viaţă lui Dedalus la diferite vârste.

Gerardine Meaney, profesor la University College Dublin, a spus că găsirea locurilor din capitala irlandeză prezentate în carte în urmă cu o sută de ani a fost o adevărată muncă de detectiv.

”Se află pe Google Maps, aşa că dacă vreţi să călătoriţi vă arată toate locurile în care a trăit Stephen, prin care s-a plimbat sau unde a mers la şcoală şi comparaţia cu propria călătorie a lui Joyce”, a spus ea. ”Din harta interactivă se poate observa că Dublinul lui Stephen şi cel al lui Joyce seamănă foarte mult. Am găsit chiar şi casele menţionate în roman, aproape de râul Tolka, ce se află acum sub apă”, a completat ea.

Barry McGovern, care a jucat în ”Urzeala tronurilor/ Game of Thrones” şi ”Inimă neînfricată/ Braveheart”, a declarat: ”L-am citit când eram în şcoală şi Joyce este încă unul dintre autorii mei preferaţi. Cred că a fost senzaţional acum 100 de ani. Deşi este schis la persoana a treia, se simte că a fost compus la persoana întâi, când citeşti pasajele despre gândurile şi acţiunile lui Stephen”.

”Portret al artistului la tinereţe/ A Portrait of the Artist as a Young Man” schiţează deszvoltarea lui Stephen Dedalus din copilărie până la împlinirea vârstei de 22 de ani, când părăseşte Dublinul. Romanul a fost publicat iniţial la New York, de BW Huebsch, editura care l-a publicat şi pe DH Lawrence.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.