O galerie din Manchester a retras temporar un tablou din perioada victoriană în care apar adolescente nud într-o acţiune menită să "încurajeze dezbaterea" despre cum astfel de imagini ar trebui afişate în epoca modernă. În urma reacţiilor apărute în mediul online tabloul va fi expus din nou sâmbătă, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manchester Art Gallery a retras lucrarea "Hylas and the Nymphs", de JW Waterhouse.

Curatoarea Clare Gannaway a afirmat că "este vorba despre probleme controversate despre gen, rasă şi reprezentare" în galerie. "Dar vrem să vorbim despre asta cu oamenii". Ea a negat acuzaţiile aduse galeriei de a cenzura tabloul din 1896. 

Decizia a stârnit deja reacţii neplăcute pe reţelele sociale, învinuind galeria de puritanism şi atitudine "politically correct".

"Ca urmare a răspunsurilor venite în urma retragerii tabloului - atât pe site-ul galeriei cât şi online - capodopera lui Waterhouse "Hylas and the Nymphs" va fi expusă din nou publicului la Manchester Art Gallery din 3 februarie", se arată în comunicatul publicat pe site-ul galeriei de artă. 

"Tabloul, care face parte din colecţia extrem de apreciată a galeriei - a fost temporar retras de pe simeză pentru un proiect al galeriei la care lucrează împreună cu artista contemporană Sonia Boyce". 

Pe site, reprezentanţii galeriei de artă se justifică: "Sperăm ca experimentul să stimuleze dialogul, nu doar din partea locuitorilor, ci din partea pasionaţilor de artă din toată lumea". 

Tabloul a lipsit din expoziţie 7 zile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.