O galerie din Londra, construită pentru a expune colecţia privată a artistului Damien Hirst, a câştigat Riba Stirling Prize, cel mai important premiu de arhitectură din Marea Britanie, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru amenajarea Newport Street Gallery a fost nevoie de remodelarea a trei clădiri industriale din epoca victoriană şi de construirea a două clădiri adiacente din districtul londonez Vauxhall.

Cabinetul de arhirtectură câştigător, Caruso St John, s-a aflat pe lista finaliştilor pentru acest premiu şi în anii 2000 şi 2006.

Membrii juriului de la Stirling Prize au considerat că opera lor reprezintă ”o contribuţie curajoasă şi încrezătoare adusă celei mai bune arhitecturi din Marea Britanie”.

Potrivit juriului, Newport Street Gallery reprezintă, totodată, ”un bun de valoare pentru o comunitate în plină evoluţie”.

Celelalte proiecte finaliste la Riba Stirling Prize 2016 au fost Blavatnik School of Government din Oxford, City of Glasgow College - Riverside Campus, Outhouse din Gloucestershire, Trafalgar Place din Londra şi Weston Library din Oxford. 

Damien Hirst este un artist britanic, născut pe 7 iunie 1965, în oraşul Bristol. S-a stabilit şi lucrează de mai mulţi ani la Londra şi a dominat scena artei britanice începând din anii 1990, în calitate de mebru al grupului de artişti Young British Artists. În 1995, a câştigat prestigiosul premiu Turner. 

Moartea reprezintă tema centrală din operele sale. A devenit celebru cu o serie de opere artistice ce prezintă animale moarte (inclusiv un rechin, o oaie şi o vacă) - uneori disecate - care sunt conservate în formaldehidă. A creat şi ”picturi centrifuge”, realizate pe suprafeţe circulare care se învârt, dar şi ”picturi cu buline”, realizate sub forma unor cercuri colorate dispuse la întâmplare şi create de asistenţii lui.

Celebru pe plan internaţional, Damien Hirst este şi cel mai bogat artist britanic în viaţă, cu o avere estimată la peste 215 milioane de lire sterline.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.