Expoziţia foto-documentară "Regele Ferdinand I şi reformele Marii Uniri. 100 de ani de la Reforma Agrară", eveniment ce ilustrează etapele Reformei agrare din anul 1921, modul de aplicare şi procedurile de expropriere şi împroprietărire, aspecte ale dezvoltării agriculturii româneşti şi a vieţii ţăranului în perioada interbelică, va putea fi vizitată în perioada 28 ianuarie-7 martie, la Muzeul Naţional Cotroceni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Crearea României Mari a fost o provocare administrativă şi socială. Regele Ferdinand I a girat, încă din timpul războiului, o serie de reforme interne - constituţională, electorală, agrară, financiară -, având susţinerea elitei politice din acele vremuri, reforme care au îmbunătăţit viaţa românilor în noul stat unificat.

Reforma agrară din 1921 a generat importante transformări în structura economiei româneşti. Intrarea ţărănimii în proprietatea pământului pe care îl muncea, prin eliberarea, „În numele Majestăţii Sale Regelui Ferdinand I”, a titlurilor de proprietate definitive, a dus la consolidarea statului naţional unitar consfinţit în 1918.

De asemenea, expoziţia deschide şi seria manifestărilor ocazionate de aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional Cotroceni, în anul 1991, instituţie reper în rândul muzeelor cu specific memorialistic, un spaţiu al dezbaterii şi al dialogului artistic, al promovării valorilor istoriei şi artei, în conformitate cu cerinţele actuale ale muzeologiei.

Ulterior, expoziţia va fi itinerată în mai multe oraşe din ţară.

Expoziţia va putea fi vizitată în Spaţiile medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni, în baza unei programări prin telefon, la numărul 021.317.31.07 sau prin email, la adresa vizitare@muzeulcotroceni.ro.

Săptămânal, pe întreaga durată a expoziţiei, specialiştii muzeului vor oferi publicului, prin intermediul unor Tururi ghidate, informaţii suplimentare despre acest moment fondator al României Mari.

Expoziţia este inclusă şi în turul expoziţional complet permanent.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.