Unul dintre cele mai mari şi mai vechi cercuri de piatră din Marea Britanie a fost găsit în Ţara Galilor - şi ar putea fi blocurile originale ale Stonehenge, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arheologii au descoperit rămăşiţele sitului Waun Mawn din dealurile Preseli din Pembrokeshire. Ei cred că pietrele ar fi putut fi demontate şi reconstruite la 240 de mile distanţă pe câmpia Salisbury, Wiltshire.

Un mit antic despre Stonehenge, de acum 900 de ani, spune că vrăjitorul Merlin a condus oameni în Irlanda pentru a captura un cerc magic de piatră numit Dansul Giganţilor pe care să-l reconstruiască în Anglia ca un memorial al morţilor.

Un vast cerc de piatră creat de strămoşii neolitici a fost descoperit în Ţara Galilor, cu trăsături care sugerează că legenda secolului al XII-lea poate să nu fie chiar o fantezie, potrivit The Guardian. 

Diametrul cercului este de 110 metri, identic cu şanţul cel care înconjoară Stonehenge iar ambele sunt aliniate în funcţie de răsăritul Soarelui în ziua solstiţiului de vară, la fel ca monumentul Wiltshire.

O serie de găuri de piatră îngropate care urmează conturul cercului au fost dezgropate, acestea având forme care pot fi legate de stâlpii de piatră albastră de la Stonehenge.

Mike Parker Pearson, profesor de arheologie la University College London, a declarat pentru The Guardian: "Am cercetat Stonehenge de 20 de ani şi acesta este cel mai interesant lucru pe care l-am descoperit vreodată". 

Cercetătorii de la University College London afirmă că unele dintre pietrele originale de la Stonehenge au format un monument mai vechi decât acesta, care se afla în Ţara Galilor.

Dovezile susţin o teorie veche de secol potrivit căreia cel mai mare monument preistoric al naţiunii a fost construit în Ţara Galilor şi venerat de sute de ani înainte de a fi demontat şi transportat în ​​Wiltshire, unde a devenit monument de mâna a doua.

Descoperirea va fi publicată în jurnalul de arheologie Antiquity şi prezentat vineri într-un documentar la BBC Two de prof. Alice Roberts.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.