O capsulă Soyuz, ce are la bord un echipaj ruso-american compus doar din doi astronauţi, cu unul mai puţin faţă de misiunile precedente, a decolat în cadrul unui zbor de şase ore spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), joi, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, potrivit imaginilor transmise în direct de NASA TV, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Capsula Soyuz la bordul căreia se află astronautul american Jack Fischer, în vârstă de 43 de ani, şi cosmonautul rus Fiodor Iurchikin, în vârstă de 58 de ani, a decolat la ora locală 13.13 (10.13 ora României, n.r.), iar unul dintre scaunele navetei a rămas neocupat. 

Rusia a decis să îşi reducă numărul de astronauţi - de la trei la doi - în cadrul echipajului prezent pe ISS până la lansarea de anul viitor a noului ei laborator spaţial. 

Jack Fischer şi Fiodor Iurchikin vor ajunge la bordul ISS în jurul orei 16.23 (ora României, n.r.).

Americanul Jack Fischer se află la prima lui misiune în spaţiu.

Colegul lui de la bordul capsulei Soyuz, cosmonautul rus Fiodor Iurchikin, a realizat deja patru zboruri pe orbită. 

Actualul comandant al ISS, Peggy Whitson, în vârstă de 57 de ani, va doborî luni recordul de 534 de zile cumulate în spaţiu de un astronaut american.

Ea va fi felicitată cu această ocazie, telefonic, de preşedintele american Donald Trump, a anunţat NASA, miercuri.

Peggy Whitson, care a decolat spre ISS în noiembrie 2016 alături de cosmonautul rus Oleg Noviţki şi de astronautul francez Thomas Pesquet, va rămâne la bordul avanpostului orbital alături de Jack Fischer şi Fiodor Iurchikin până în luna septembrie.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.