O capodoperă a lui Kandinski, "Murnau Mit Kirche II", recent recuperată de moştenitorii proprietarei sale, o evreică ucisă de nazişti, a fost vândută la aproape 42 de milioane de euro, miercuri seară, la Londra, stabilind un nou record de licitaţie pentru acest artist, potrivit Sotheby's.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Operele timpurii ale lui Kandinski sunt rareori scoase pe piaţă, majoritatea aflându-se în colecţiile majore ale muzeelor ​​din întreaga lume", a subliniat casa de licitaţii.

Tabloul a fost vândut cu 37,2 milioane de lire sterline (41,9 milioane de euro).

Această operă de Vasili Kandinski, de aproximativ un metru pe un metru, oferă o viziune colorată a satului german Murnau, cu acoperişurile caselor şi turla bisericii, întinse ca vârfurile Alpilor bavarezi. 

Acest ulei pe pânză, pictat în 1910, un moment esenţial în opera pictorului rus, a fost agăţat mult timp în sala de mese a Johannei Margarete şi a lui Siegbert Stern, fondatorii unei prospere companii textile.

Acest cuplu aflat în centrul vieţii culturale din Berlin în anii 1920, care îl frecventa pe Thomas Mann, Franz Kafka sau Albert Einstein, a constituit o colecţie impresionantă de aproximativ o sută de picturi şi desene care le împodobeau interiorul.

Dacă Siegbert Stern a murit din cauze naturale în 1935, soţia sa Johanna Margarette a trebuit să fugă de persecuţii şi de Germania înainte de a fi victima exterminării evreilor de către nazişti la Auschwitz în mai 1944.

Cu 10 ani în urmă, „Murnau Mit Kjirche II” a fost identificat într-un muzeu din Eindhoven, Olanda, unde s-a aflat din 1951. A fost returnat anul trecut moştenitorilor Stern, ai căror 13 supravieţuitori vor împărţi veniturile obţinute din vânzare.

„Deşi nimic nu poate schimba răul trecutului”, au subliniat moştenitorii, „restituirea acestui tablou care a însemnat atât de mult pentru străbunicii noştri are o semnificaţie imensă pentru noi, pentru că este o recunoaştere şi închide parţial o rană care a rămas deschisă de-a lungul generaţiilor".

De asemenea, în cursul serii a fost scos la licitaţie un tablou de patru metri lungime de Edward Munch, „Danse sur la plage” (1906), care a fost păstrat la adăpost de nazişti într-un hambar din inima pădurii norvegiene şi care a fost subiectul unui acord de restituire.

În prim-planul pânzei se află două mari iubiri ale artistului, două relaţii care s-au încheiat dureros.

Pictura a fost adjudecată la 16,9 milioane de lire sterline (19 milioane de euro).

Un tablou de Frantisek Kupka, „Complex” (1912), care a aparţinut actorului Sean Connery, a fost vândut cu 4,6 milioane de lire sterline (5,2 milioane de euro). Încasările vor merge către Fundaţia Connery, care activează în Scoţia şi Bahamas.

Această vânzare face parte dintr-o serie de licitaţii din Londra dedicate artei moderne şi contemporane. La Christie's picturile lui Cézanne, Magritte sau Picasso estimate la câteva milioane de euro trebuie urmează şi elesă fie licitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.