Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi va inaugura pe 26 septembrie, la ora 18:00, expoziţia „Hărţi de zi cu zi/ Maps of Everyday”, o instalaţie multimedia creată de artista Raluca Băjenaru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Hărţi de zi cu zi/ Maps of Everyday” prezintă o „arhivă” cu urme ale activităţilor cotidiene repetitive care ţin de organizarea vieţii în microcosmosul intim: bileţele pe care le scriem pentru a nu uita, liste de cumpărături, hărţi cu repere, amprente cumulate involuntar prin ocuparea succesivă a aceluiaşi spaţiu.

Proiectul documentează utilizarea cotidiană a scrisului de mână, într-o perioadă în care acesta este tot mai mult înlocuit de dispozitive electronice.

Erodarea spaţiilor utilizate în comun, cum ar fi scaunele din staţia de metrou Unirii 1, creează hărţi involuntare, documentate fotografic în cadrul proiectului. Urmele pe care oamenii le lasă, aşezându-se succesiv în acelaşi loc şi creând o amprentă comună, devin relevante pentru preferinţele şi obiceiurile lor.

În căutarea acestor amprente ale existenţei cotidiene, Raluca Băjenaru a devenit un explorator al oraşului, realizând desene uriaşe prin intermediul înregistrării cu o aplicaţie a traseelor parcurse în Bucureşti şi reinterpretării lor prin animaţie. Scoase din context, aceste plimbări fără o destinaţie anume creează o estetică a mersului şi un gestualism la scara oraşului, realizat cu propriii paşi.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 27 septembrie - 20 octombrie 2019, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 - 18:00. Preţ bilet: 5 lei; accesul la vernisaj este gratuit.

Raluca Băjenaru (n. 1982) dezvoltă proiecte din sfera instalaţiei, performance-ului, intervenţiei în spaţiul public, land art. A participat la proiecte de rezidenţă artistică în Franţa (Strasbourg – Haute École des Arts du Rhin), Olanda (Amsterdam – Gerrit Ritveld Academie), Macedonia (Brashnar Creative Project), Indonezia (Institut Seni Yogyakarta) şi România. Este absolventă a UNARTE Bucureşti, secţia Pictură. Cea mai recentă expoziţie personală a fost deschisă la Galeria Pygmalion din Timişoara, în februarie 2019, şi a prezentat seria de picturi intitulată „UNDER|WATER”.

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puţinele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV îşi propune să fie mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecţie al artelor, un centru pentru studierea şi reconsiderarea istoriei şi a geografiilor lumii, atât de specialişti, cât şi de public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.