Operele de artă evacuate, luni, din catedrala Notre-Dame de Paris vor fi transferate la Muzeul Luvru "cât mai rapid posibil", a anunţat Franck Riester, ministrul francez al Culturii, citat de BFM TV. Procurorul Republicii Rémy Heitz a anunţat marţi că pista unui accident este privilegiată în urma incendiului care a devastat Catedrala Notre-Dame de Paris, precizând că ”nimic nu indică un act voit”, relatează AFP. Pompierii din capitala franceză au anunţat marţi dimineaţa că ”întregul focar” al incendiului de la Catedrala Notre-Dame de Paris a fost stins, relatează Le Figaro. Ei au reuşit, luni noapte, să salvezi valoroase lucrări de artă care se aflau în catedrala Notre-Dame, unde pompierii încă acţionează. Preşedintele Emmanuel Macron a transmis că „vom recontrui această catedrală împreună”, iar un apel internaţional de strângere de fonduri pentru asta a fost lansat. Secretarul de stat de la Ministerul de Interne Laurent Nuñez a anunţat marţi dimineaţa că ”pericolul focului” a fost ”îndepărtat” la Catedrala Notre-Dame de Paris, devastată de un incendiu uriaş luni seara, dar că problema este de-acum ”cum va rezista structura”, relatează AFP. Grupurile LVMH şi Kering au promis 300 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame din Paris, iar peste 6.400 de euro au fost strânşi deja în „colecta naţională” iniţiată de Fondation du Patrimoine marţi. Şi familia Bettencourt-Meyers, acţionar principal al companiei L'Oréal, precum şi gigantul cosmeticelor au anunţat marţi o donaţie totală de 200 de milioane de euro pentru refacerea catedrale

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Odată ”pericolul focului, îndepărtat” la Notre-Dame, există ”întrebări despre cum va rezista structura”, afirmă secretarul de stat la Ministerul francez de Interne Laurent Nuñez
CITEȘTE ȘI Notre Dame de Paris, desfigurată, dar în picioare în continuare, va fi ”reconstruită”, promite Macron
CITEȘTE ȘI Notre-Dame de Paris, o catedrală a artei şi a peste 850 de ani de istorie

 

UPDATE - Familia Bettencourt şi compania L'Oréal vor dona 200 de milioane de euro pentru refacerea monumentului Notre-Dame de Paris

Familia Bettencourt-Meyers, acţionar principal al companiei L'Oréal, precum şi gigantul cosmeticelor au anunţat marţi o donaţie totală de 200 de milioane de euro pentru refacerea catedralei Notre-Dame de Paris. Din această sumă 100 de milioane de euro vor fi oferiţi prin Fundaţia Bettencourt Schueller, anunţă BFM TV.

Este vorba despre una dintre cele mai importante donaţie pentru reconstrucţia catedralei devastate, luni seară, de foc, alături de cea a grupului LVMH şi a familiei Arnault. 

Li se alătură familia industriaşului Pinault (Kering) şi gigantul petrolier Total care au anunţat deblocarea a 100 de milioane de euro fiecare. 

Primăria din Paris a deblocat 50 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei Notre-Dame.

UPDATE - Operele de artă evacuate din catedrala Notre-Dame de Paris vor fi transferate la Muzeul Luvru

Operele de artă evacuate, luni, din catedrala Notre-Dame de Paris vor fi transferate la Muzeul Luvru "cât mai rapid posibil", a anunţat Franck Riester, ministrul francez al Culturii, citat de BFM TV.

Cele mai preţioase opere "au fost transferate în siguranţă la primăria din Paris încă de ieri", a declarat ministrul, "în special Coroana de Spini a lui Iisus şi tunica datând din secolul al XIII-lea purtată de regele Ludovic al IX-lea al Franţei". 

Marile picturi, în special "Les Mays de Notre-Dame" "vor putea fi retrase, probabil, începând de vineri dimineaţă", a declarat Franck Riester. 

Cele afectate de fum vor fi transferate la Luvru pentru a fi "dezumidificate, protejate, conservate şi apoi restaurate". 

Rozasele din părţile de nord, sud şi vest "nu au suferit pagube uriaşe", a continuat ministrul. 

UPDATE - Marea orgă a catedralei Notre-Dame de Paris a fost salvată, dar este în pericol - organist

Marea orgă a catedralei Notre-Dame de Paris "nu a fost arsă" în incendiul care a devastat edificiul, dar structura sa a suferit pagube, a afirmat pentru AFP unul dintre cei trei organişti titulari al monumentului.

Instrumentul, renovat de-a lungul secolelor, deşi structura sa esenţială datează de la începutul secolului al XV-lea, "este în parte conservată, însă este acoperită de cenuşă, praf şi apă", a afirmat Philippe Lefèvre, care cântă de 35 de ani la Notre-Dame de Paris.

"În lunile care vor urma, totul va seca şi există riscul de a fi provocate probleme de structură", a spus instrumentistul. 

"Sperăm că va rămâne stabilă şi că va fi pusă la adăpost", a adăugat el, relevând că instrumentul este unul dintre cele mai mari din Europa. "Orga mică, care se află sub fleşă, a fost afectată de foc", a precizat acesta.          

Organistul a declarat că miercuri ar fi trebuit să cânte la slujba de dinaintea Săptămânii sfinte. 

"Ce-i mai rău a fost evitat, Notre-Dame este încă în picioare şi ceea ce este reconfortant este reacţia unanimă din lumea întreagă", a spus el, subliniind că "Notre-Dame a trăit împreună cu oamenii de secole". 

UPDATE - ”Cinci întreprinderi interveneau la sit. Încă de astăzi (marţi) au început audieri ale unor muncitori ale acestor întreprinderi. Aproximativ 15 (audieri) sunt prevăzute. Aproximativ 15 (muncitori) au intervenit, au fost prezenţi ieri”, a precizat Rémy Heitz într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o în faţa Notre-Dame.

Conducerea Poliţiei Judiciare pariziene a mobilizat aproximativ 50 de anchetatori în această anchetă, a precizat procurorul.

Rémy Heitz a declarat că ”s-a dat o primă alertă (luni) la ora (locală) 18.20 (19.20, ora României), urmată de o procedură în vederea înlăturării îndoielii, dar nu s-a constat vreun incendiu”.

”A avut loc o a doua alertă, la ora (locală 18.43 (19.43, ora României), iar atunci s-a constat foc la nivelul şarpantei. Între timp, biserica a fost evacuată, deoarece o slujbă începuse cu puţin timp înainte”, a adăugat el.

Investigaţiile urmează să fie ”îndelungi şi complexe”, a avertizat Rémy Heitz.

Însă ”toate mijloacele sunt aplicate pentru a se ajunge la adevăr, pentru a cunoaşte originea acestui teribil incendiu”, a promis procurorul.

UPDATE - Pompierii au prezentat marţi dimineaţa un rezumat al situaţiei

”Toată noaptea (de luni spre marţi), activitatea a constat în supravegherea focarelor reziduale. 1.000 de metri pătraţi de acoperiş au fost făcuţi scrum. Până în această (marţi) dimineaţa, activitatea a constat în apărarea celor două clopotniţie, de nord şi sud, pentru a ne asigura că turnurile nu se surpă”, a declarat locotenent-colonelul Gabriel Plus.

Marţi dimineaţa, ”angajamentul pompierlor constă în a supraveghea structurile şi a stinge focarele reziduale”, a continuat el.

”Însă întregul foc a fost stins. De-acum urmează faze expertizei. Întregul edificiu va fi analizat”, a anunţat el.

Aproximativ 100 de pompieri erau angajaţi în ”acestă fază de supraveghere, verificare, în sprijinul experţilor”.

”Am salvat clopotniţele, ele sunt în siguranţă în acest stadiu, tribunele sunt, de asemenea, consolidate”, a adăugat Gabriel Plus.

Pe de altă parte, centrul naosului a ”suferit enorm”.

Alt pompier a precizat că un plan de salvare a bunurilor culturale a fost pus în aplicare, cu scopul de a pune la adăpost colecţiile cât mai rapid posibil.

”Un număr bun de colecţii inestimabile a fost scos (...). Rămân (în interior) colecţii, de talie mare, dintre care unele au fost avariate de foc, dar care vor putea firestaurate”, a adăugat pompierul, precizând că este în continuare prea periculos să se intre şi să se scoată operele rămase înăuntru.

- UPDATE - Regiunea Île-de-France va debloca 10 milioane de euro ajutor de urgenţă, a anunţat BFMTV. Grupul LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE şi familia lui Bernard Arnault, om de afaceri şi colecţionar de artă care prezidează conglomeratul, vor dona 200 de milioane de euro.

Fondation du Patrimoine, organizaţie caritabilă privată care luptă pentru salvardarea patrimoniului francez, a lansat marţi o „colectă naţională”, un apel de strângere de fonduri, pentru refacerea catedralei. „Toată lumea ar trebui să participe, dincolo de diviziuni”, a fost transmis.

Până la momentul publicării acestei ştiri, site-ul fondation-patrimoine.org a anunţat că au fost donaţi 6.438 de euro. Pagina web a fundaţiei nu funcţionează în parametri din cauza numărului mare de accesări.

Grupul LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE şi familia lui Bernard Arnault, om de afaceri şi colecţionar de artă care prezidează conglomeratul, vor dona 200 de milioane de euro.

Miliardarul François-Henri Pinault, preşedinte şi CEO al grupului Kering, care deţine brandurile Gucci şi Yves Saint Laurent, şi proprietar al clubului de fotbal Rennes, a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstrucţie. Societatea de investiţii a lui Pinault, Artemis, va acorda aceste fonduri.

Autorităţile au anunţat că pompierii care au acţionat pentru a stinge incendiul au reuşit să salveze structura construcţiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv două turnuri, după ce spirala şi acoperişul s-au prăbuşit arse.

Echipele de urgenţă au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei. O mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvată. A fost anunţat că orga din catedrală se găseşte în stare bună.

- Cei aproximativ 600 de pompieri care au acţionat pentru a stinge incendiul au reuşit să salveze structura construcţiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv două turnuri, după ce spirala şi acoperişul s-au prăbuşit arse.

Echipele de urgenţă au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroana de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 şi 13.

O mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvată.

„Au putut fi salvate şi depozitate într-un loc sigur”, a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo. „Aceasta este o tragedie pentru întreaga lume. Notre-Dame reprezintă întreaga istorie a Parisului”.

Un pompier a fost grav rănit în timpul acţiunii.

Focul a fost declarat „sub control” după aproximativ 9 ore de când a izbucnit (declarat la ora locală 18.50).

Cauza incendiului nu este clară, dar autorităţile spun că poate fi legată de lucrările de reparaţii care erau în desfăşurare aici. 

Procurorii au început o investigaţie. Muncitorii au fost interogaţi de autorităţi.

Fotografii realizate în interiorul Notre-Dame în timpul intervenţiei pompierilor arată că partea centrală a catedralei era intactă. „Doar o mică parte a boltei a căzut. Interiorul pare aproape neatins”, a fost scris pe contul de Twitter al catedralei.

Hidalgo a declarat pentru Le Monde că „altarul şi crucea lui sunt salvate. Nu este atât de rău pe cât mă temeam”.

„Vom recontrui această catedrală cu toţii şi este, fără îndoială, o parte din destinul Franţei şi proiectul pe care toţi îl vom avea în anii următori”, a spus preşedintele Emmanuel Macron. „Asta aşteaptă francezii şi este ceea ce istoria noastră merită”, a adăugat el, vizibil emoţionat. 

Miliardarul François-Henri Pinault, preşedinte şi CEO al grupului Kering, care deţine brandurile Gucci şi Yves Saint Laurent, a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstrucţie, scrie AFP.

Fundaţia caritabilă Fondation du Patrimoine a lansat un apel internaţional de strângere de fonduri pentru catedrală, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Mii de oameni s-au adunat, luni seară, în apropierea Notre-Dame şi au privit, inmărmuriţi, cum incendiul mistuia catedrala.

Mai multe biserici din Franţa au bătut clopotele în semn de solidaritate.

„Notre-Dame arde. Franţa plânge, la fel întreaga lume. Este foarte emoţionant”, a spus Michel Aupetit, arhiepiscopul Parisului.

Vaticanul a transmis că este „în stare de şoc şi întristat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.