Preşedintele francez Emmanuel Macron va propune Uniunii Europene "un mecanism de cooperare pentru patrimoniul european aflat în pericol" care va fi discutat în timpul unei reuniuni la Paris, la 3 mai, a indicat o sursă guvernamentală, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Întrucât patrimoniul nu este o competenţă europeană, preşedintele a luat iniţiativa de a scrie omologilor săi pentru a le propune să creeze un mecanism de cooperare pentru patrimoniul european aflat în pericol, vizând acordarea de asistenţă, a împărtăşi competenţe şi expertiză", a declarat secretarul de stat al Afacerilor europene, Amélie de Montchalin, într-un interviu pentru Journal du Dimanche.

"Atunci când are loc un incendiu în Europa, un mecanism de solidaritate poată permite să împrumutăm avioane de tip Canadair între ţările din Uniune. Pentru patrimoniu, ne putem imagina o reţea de experţi pusă la dispoziţie în funcţie de nevoi", a adăugat Amélie de Montchalin.

"Îi invităm pe omologii noştri europeni, miniştri ai Culturii şi ai Afacerilor europene, să se întâlnească la 3 mai, în Franţa. Pe lângă competenţele şi mijloacele noastre, dacă putem beneficia de susţinerea şi de experienţa vecinilor noştri pentru a reconstrui catedrala Notre-Dame, vom profita de această ocazie", a declarat ministrul Culturii, Franck Riester.             

"În faţa acestui şoc emoţional şi a elanului de generozitate pe care l-am simţit, trebuie, împreună, să îmbunătăţim politicile de patrimoniu din ţările noastre şi, în timp, la nivel european", a susţinut ministrul.                 

Miniştrii europeni vor fi invitaţi la 3 mai să prezinte "demersuri inovatoare şi participative" şi "unul sau două locuri emblematice din ţările lor, reprezentative pentru influenţa europeană şi care se află în pericol", a precizat secretarul de stat. 

Cei doi miniştri speră, pe de altă parte, ca "tineri europeni să poată participa" pe şantierul de restaurare a Notre-Dame.

Preşedintele Macron a promis să reconstruiască de acum în cinci ani catedrala Notre-Dame de Paris, bijuterie a artei gotice, devastată de un incendiu luni seară. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.