Scriitorul austriac Peter Hankde, laureat al premiului Nobel pentru Literatură pe 2019, s-a arătat joi "surprins" de această recompensă, o decizie pe care a caracterizat-o drept "foarte curajoasă", după disensiunile stârnite de opera sa. După anunţul Academiei Suedeze de joi, în Bosnia şi Kosovo mai multe voci s-au arătat indignate de decizia juriului, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"După toate disensiunile (...), am fost surprins. Acest gen de decizie este foarte curajoasă din partea Academiei Suedeze", a reacţionat el în faţa presei aflată în faţa casei sale din Cheville, în regiunea pariziană. 

Autorul controversat, în special din cauza luărilor sale de poziţie pro-sârbe, Hanke a spus în cursul carierei sale că ar trebui "desfiinţat" Nobelul pentru Literatură, "o falsă canonizare" care "nu aduce nimic cititorului". 

Mai multe voci s-au arătat indignate joi în Bosnia şi în Kosovo faţă de atribuirea Nobelului pentru Literatură austriacului Peter Hanke, denunţat ca un admirator al lui Slobodan Miloşevici şi un "negaţionist" al crimelor din timpul războaielor din fosta Iugoslavie. 

În 2006, Handke a devenit un scriitor controversat pentru declaraţiile sale în favoarea Serbiei, ca urmare a războaielor care au însângerat fosta Iugoslavie. El a asistat la funeraliile fostului preşedinte sârb Slobodan Miloşevici, condamnat pentru crime de război contra umanităţii şi genocidului, şi care a murit în închisoare.

"Un admirator al lui Miloşevici, dublat de un negaţionist, primeşte Premiul Nobel pentru Literatură", a titrat cotidianul Koha Ditore din Kosovo. 

Responsabil politic liberal din Sarajevo, Reuf Bajrovic şi-a arătat uimirea în faţa alegerii unui juriu care crede "că Handke este un excelent scriitor şi că susţinerea sa pentru Slobo (Miloşevici, preşedintele sârb în anii 1990) şi a genocidului face parte din marea sa operă". 

Actorul bosniac Nermin Tulic, grav rănit în timpul asediului de la Sarajevo de către forţele sârbe (1992-1995, 11.000 de morţi), a comentat această decizie publicând pe contul de Twitter un emoticon care vomită. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.