Un articol publicat de revista Nature pune la îndoială faptul că noul virus mortal din China ar fi fost răspândit prin consumul de carne de şarpe, aşa cum au stabilit medicii chinezi, şi arată că, potrivit unor studii de la Universitatea din Glasgow, coronavirusul nu ar fi putut proveni decât de la mamifere şi păsări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la declanşarea epidemiei în China oameni de ştiinţă au încercat să depisteze de la animal provine virusul. Specialiştii din China au publicat recent un studiu în care spun că au găsit sursa: şerpii. 

Însă alte cercetări spun că nu există nicio dovadă că virusuri precum cel aflat în spatele gripei din China ar putea proveni de la alte specii decât mamifere şi păsări. 

"Nu sunt dovezi că şerpii ar fi cauza", a afirmat David Robertson, virusolog la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie. 

Agentul patogen responsabil pentru epidemie face parte dintr-o familie numită coronavirus, care include sindromul acut respirator (SARS) şi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), precum şi cele care provoacă gripe obişnuite. 

Ultimul apărut - cunoscut drept 2019-nCoV - este cel mai probabil legat de SARS şi de lilieci. Dar acestea pot îmbolnăvi şi alte animale şi astfel să ajungă la om. Mulţi cercetători susţin că un animal necunoscut încă a transmis 2019-nCoV oamenilor într-o piaţă de fructe de mare din Wuhan, unde de altfel au apărut primele cazuri de îmbolnăviri în decembrie. 

"Gazda intermediară a virusului este piesa care lipseşte din acest puzzle: cum au fost infectaţi aceşti oameni?", spune Robertson. 

Potrivit articolului din Nature, chinezii au efectuat mai multe teste pe animale, incluzând arici, pangolini, lilieci, pui de găină, oameni şi şerpi, concluzia fiind că potrivirea genetică pentru transmiterea virusului a fost evidenţiată în cazul celor din urmă. 

"Nu au nicio dovadă că şerpii au fost infectaţi cu acest virus şi că au devenit gazdă", spune şi virusologul Paulo Eduardo Brandão de la Universitatea din São Paulo care cercetează dacă este într-adevăr vorba de şerpi, adăugând că "nu există dovezi că infecţiile de tip coronavirus sunt purtate de altcineva decât de mamifere şi păsări". 

Cui Jie, virusolog la Institutul Pasteur din Shanghai, susţine că un mamifer este, cel mai probabil, sursa virusului. Ela  făcut parte din echipa care a depistat că virusurile SARS provin de la liliecii dintr-o peşteră aflată în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei în 2017. 

SARS şi 2019-nCoV fac parte dintr-o subgrupă numită betacoronavirus. Cercetările efectuate în 2002-2003 în timpul epidemiei SARS au arătat că astfel de infecţii apar doar la mamifere. "Cu siguranţă 2019-nCoV este un virus provenit de la mamifere", afirmă Cui. 

Maladia cauzată de acest coronavirus apărut în decembrie într-o piaţă agroalimentară din Wuhan, un oraş din centrul Chinei, a provocat moartea a 41 de persoane în ţară, iar numărul celor contaminaţi a crescut la 1.300, au precizat sâmbătă autorităţile locale.

În străinătate, un al doilea caz de coronavirus a fost confirmat în Statele Unite şi trei cazuri confirmate şi spitalizate în Franţa, acestea fiind primele din Europa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.