National Portrait Gallery din Londra solicită donaţii în valoare de 300.000 de lire sterline, pentru a cumpăra portretul primului Duce de Wellington, rămas neterminat de Thomas Lawrence. Opera de artă va completa un gol de 160 de ani în colecţia muzeului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Galeria a lansat apelul pentru achiziţionarea portretului din 1829 pentru a completa colecţia căreia îi lipseşte una dintre cele mai importante figuri ale istoriei britanice, scrie The Guardian.

”Încercăm să remediem această lipsă de la fondarea instituţiei, în 1856. A fost identificată de mult ca o omisiune crucială a colecţiei noastre”, a declarat directorul galeriei, Nicholas Cullinan.

Galeriei i s-a oferit ocazia de a cumpăra portretul nefinalizat al Ducelui de Wellington, Arthur Wellesley, semnat de Thomas Lawrence, pentru 1,3 milioane de lire sterline.

După ce Art Fund a donat 350.000 de lire sterline şi cu propriile fonduri, Galeria are în prezent 1 milion de lire sterline. Până la sfârşitul lunii martie 2017, instituţia trebuie să facă rost de restul de bani.

Thomas Lawrence a murit în 1830, lăsând neterminat portretul cerut de o prietenă a lui Wellingston, Lady Jersey, după ce acesta a devenit prim-ministru. 

Campania de strângere de fonduri pentru achiziţionarea portretului este susţinută de istoricii din Marea Britanie. ”«Ducere de Fier» este una dintre figurile dominante ale istoriei britanice. Nu a pierdut nicio bătălie, a reformat Europa şi dominat Mare Britanie până la moartea sa”, a afirmat istoricul Dan Snow.

Portretul a fost păstrat în familia contesei de Jersey până ce a ajuns pe piaţa de artă în 2013, când a fost cumpărat de un colecţionar privat, care îl oferă spre cumpărare galeriei. Tabloul este împrumutat National Portrait Gallery din 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.