National Portrait Gallery din Londra a anunţat, marţi, că nu va reînnoi în decembrie parteneriatul cu controversatul gigant petrolier BP, fiind cea mai recentă dintre instituţiile britanice care refuză sponsorizarea din partea companiei, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BP sponsoriza din 1989 Portrait Award, prestigiosul premiu anual al muzeului londonez care găzduieşte portrete ale personajelor istorice, în prezent închis pentru renovare, înainte de deschiderea prevăzută în 2023.

„Galeria este foarte recunoscătoare BP pentru susţinerea pe termen lung a BP Portrait Award”, a declarat directorul muzeului, Nicholas Cullinan, într-un comunicat. 

„Finanţarea premiului a promovat creativitatea, încurajând arta portretului timp de aproape 30 de ani şi a furnizat o platformă pentru artişti din lumea întreagă, inspirând şi bucurând publicul din Marea Britanie”, a adăugat el. 

În acelaşi comunicat, BP s-a arătat „foarte mândră” că a susţinut artele şi cultura britanice „timp de peste 30 de ani”. 

Însă, acum când compania urmăreşte să fie neutră în privinţa emisiilor de carbon până în 2050, „trebuie să căutăm noi căi de a ne folosi mai bine talentele, experienţa şi resursele”, a adăugat una dintre directoare, Louise Kingham. 

Dezbaterea despre mecenat a instituţiilor culturale de către marile companii petroliere a luat amploare în ultimii ani în Marea Britanie, pe fondul urgenţei climatice. 

Royal Shakespeare Company şi galeriile naţionale din Scoţia au tăiat deja legăturile lor cu BP, National Theatre a făcut la fel cu Shell, sub presiunea artiştilor şi activiştilor de mediu. 

British Museum este criticat pentru sponsorizarea din partea BP a unei expoziţii care tocmai s-a deschis, dedicată sitului preistoric de la Stonehenge. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.