Muzicianul şi pictorul austriac Arik Brauer, reprezentant al Şcolii vieneze a "realismului fantastic", a murit duminică, la vârsta de 92 de ani, lăsând moştenire o operă prolifică, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am fost fericit cu soţia mea, familia mea, arta mea şi pădurea mea vieneză. Dar nu trăim decât o perioadă, între două eternităţi care nu există", acestea au fost ultimele sale cuvinte, potrivit unei declaraţii a familiei, citată luni de presa locală. 

Născut în 1929, la Viena, într-o familie de artizani evrei, copilăria sa a fost zdruncinată când naziştii au anexat Austria în 1938.                

Dacă tatăl său a murit într-un lagăr de concentrare, el i-a supravieţuit ascunzându-se. În timpul Nopţii de Cristal, marele pogrom din 9 până în 10 noiembrie 1938 al naziştilor contra evreilor, el şi-a găsit refugiu la paznicul atelierului de cizmar al tatălui său.            

Acele două zile de violenţe antisemite s-au încheiat cu 30 de morţi în Austria, în timp ce alte 7.800 de persoane au fost închise şi 4.000 deportate în lagărul de concentrare de la Dachau.                

După război, Arik Brauer a studiat Artele Frumoase la Viena, înainte de a se stabili la Paris cu soţia sa, Naomi, unde cuplul şi-a câştigat viaţa cântând.                

Întors la Viena la mijlocul anilor 1960, devine una dintre figurile majore vieneze ale "realismului fantastic", alături de Ernst Fuchs sau Rudolf Hausner. Operele sale amestecă culori vii, atenţie la detalii şi referinţe biblice.               

Este renumit în Austria pentru cariera sa de compozitor, în special de muzică cu versuri în dialect vienez. 

Arik Brauer a fost interesat şi de arhitectură, grafică, şi a conceput în 1975 decorurile şi costumele pentru Opera din Paris.            

Împărţindu-şi viaţa între Austria şi Israel, el a primit numeroase premii şi recompense nu doar pentru arta sa, dar şi pentru apărarea democraţiei şi drepturilor omului, un rol salutat luni, pe Twitter, de preşedintele austriac Alexander Van der Bellen.

"Un artist aşa cum ţara noastră nu a dat prea mulţi. Pictor, muzician, profesor - talentele şi abilităţile sale pot fi cu greu enumerate cum trebuie. Crescând în perioada întunecată a naţional-socialismului, confruntat cu experienţa antisemitismului, a persecuţiei şi a crimelor, Arik Brauer a devenit un cetăţean critic. S-a implicat în societate, în cel mai bun sens al cuvântului. A vorbit tare pentru libertate, democraţie şi solidaritate. Creaţiile şi angajamentul său au devenit o parte integrantă a conştiinţei noastre colective", a spus preşedintele. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.