Muzeul Prado începe celebrarea bicentenarului printr-o expoziţie dedicată istoriei paralele a instituţiei din Madrid cu cea a Spaniei şi cu patru zile în care accesul va fi gratuit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia pregătită de muzeul Prado celebrează şi influenţa enormă a colecţiei sale asupra contemporaneităţii, scrie El Pais.

Propunerea făcută de Prado este atât o lecţie de istorie a artei, cât şi o restabilire a acestei discipline ştiinţifice. Profesorul Javier Portús, şeful departamentului de Pictură Spaniolă, a împărţit cele două secole în şapte perioade: secolul al XIX-lea, înfiinţarea muzeului şi deschiderea lui pentru public, confiscarea de opere de artă în 1835, decretul regal dat în 1872, Muzeul Naţional de Pictură a fuzionat cu Muzeul Prado, anul 1898, când a fost creat Muzeul de Artă Modernă, secolul XX este marcat de proclamarea republicii, de franchism şi consolidarea democraţiei.

Intitulată „Un lugar en la memoria” (Un loc în memorie, n.r.), expoziţia va fi deschisă luni, în ziua în care muzeul înfiinţat de María Isabel a Portugaliei, devenită regină a Spaniei, împlineşte 199 de ani.

Prezenţa regelui şi reginei Spaniei va marca începutul unei celebări care va dura până pe 19 noiembrie 2019, data exactă a aniversării.

Expoziţia cuprinde aproximativ 200 de lucrări, dintre care 38 sunt împrumutate, proprietate a regilor, care formează „nucleul dur” al muzeului. Astfel, artişti ca El Greco şi Goya se bucură de un loc special în expoziţie. Lor le sunt adăugate fotografii şi proiecţii video, documente.

Miguel Falomir, directorul Prado, a definit expoziţia ca „o reflecţie asupra propriei istorii a instituţiei”, ca fiind „importantă, atractivă din punct de vedere vizual, necesară şi emoţionantă”.

Luni va fi şi prima dintre cele patru zile de „porţi deschise” la Muzeul Prado de săptămâna viitoare. Intrarea va fi liberă şi în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Celebrarea celor 200 de ani de la inaugurare va dura un an, iar între evenimentele pregătite special pentru bicentenar se numără expoziţii care includ artişti precum Velázquez, Rembrandt, Vermeer, Fra Angelico, Sofonisba Anguissola şi Lavinia Fontana.

Sâmbătă vor avea loc proiecţii de videomapping pe faţada muzeului, focuri de artificii şi un spectacol al companiei de teatru jurban La Fura dels Baus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.