Muzeul Naţional al Ţăranului Român sărbătoreşte, luni, printr-o serie de evenimente precum vânătoare de comori, expoziţie, muzică, dezbateri, proiecţii şi gastronomie din Ţara Moţilor, 1886 de ani de atestare documentară a localităţii din Apuseni, Roşia Montană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MNŢR sărbătoreşte 1886 de ani de atestare documentară cu un program bogat, cu vânătoare de comori, expoziţie, muzică, dezbateri, proiecţii şi gastronomie din Ţara Moţilor.

Luni, de la ora 16.00, la Clubul Ţăranului, ”Gusta Roşia Montană” este o acţiune caritabilă, organizată în cadrul Zilei Roşiei Montane, menită să îi ajute pe copiii roşieni cu posibilităţi reduse să achiziţioneze rechizite pentru semestrul al doilea al acestui an şcolar.

Participanţii pot comanda un meniu gătit la Clubul Ţăranului de un localnic ca la el acasă: vărzar şi pălincă, cartofi rântăliţi cu cârnaţi de Roşia şi clătite cu gem din cămara sa. Fondurile rezultate se transformă în rechizite pentru şcolarii din familiile defavorizate ale zonei. Acţiunea se desfăşoară la Clubul Ţăranului, începând cu ora 16.00. Comenzile pot fi preluate până la ora 22.00. Numărul de porţii este limitat, aşa că doritorii trebuie să vină din timp. Meniul poate fi luat şi la pachet, iar donaţia recomandată este de 25 lei.

De la ora 18.00, cei interesaţi pot participa la ”Roşia Montană Gold Rush”, la Bucureşti. Adevăratul aur al Roşiei Montane sunt oamenii, locurile şi istoria ei.

Participanţii trebuie să studieze fotografiile mai vechi sau mai noi cu case, locuri şi oameni din Roşia Montană şi să urmărească postările de pe pagina evenimentului ca să afle cât mai multe despre istoria, folclorul şi geografia locurilor şi să rezolve probele care le oferă indicii care conduc la Marele Premiu al vânătorii. De asemenea, la faţa locului vor fi oferite indicii şi informaţii suplimentare. Premiul: insigne şi stickere, postere şi vederi cu imagini din Roşia Montană. Premiul cel mare este oferit de Made in Roşia Montană, producătorii articole din lână locali.

Tot de la ora 18.00, sunt programate, la Studioul ”Horia Bernea”, documentare despre patrimoniul Roşiei Montane, oamenii ei şi situri miniere UNESCO similare.

Vernisajul expoziţiei ”Împreună dăm viaţă satului Corna” va avea loc la ora 19.00, la Sala Acvariu, iar de la ora 20.00 - antropologul Monica Stroe, împreună cu Sorin Jurcă, localnic din Roşia Montană, vor vorbi despre gastronomia comunei pentru a-ţi arăta localitatea dintr-o perspectivă inedită.

La ora 21.00, Maria Răducanu va susţine un concert. Soprana Maria Răducanu combină jazz, etno-jazz, muzică veche europeană şi fado cu muzica populară românească. Intrarea este liberă la toate evenimentele. 

Evenimentul este menit să promoveze valorile culturale şi de patrimoniu ale aşezării din Ţara Moţilor, să îi determine pe susţinători să continue demersurile pentru protejarea ei şi să contribuie la dezvoltarea pe termen mediu şi lung prin promovarea turismului local. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.