Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, joi, proiectul de hotărâre prin care imobilului de pe strada Lipscani nr. 18-20 va fi dat în administrare Institutului “Elie Wiesel” pentru realizarea Muzeului de Istorie a Evreilor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a fost desemnat de Guvern să coordoneze activitatea înfiinţării muzeului. Firea a precizat că muzee similare au fost organizate la Berlin, Varşovia şi Moscova.

“Susţin necesitatea realizării la Bucureşti a Muzeului Holocaustului şi Istoriei Evreilor, pentru că astfel vom demonstra lumii că românii nu-şi uită istoria, iar părţile sale întunecate trebuiesc reamintite mereu generaţiilor viitoare, pentru ca tragediile petrecute să nu se mai repete. Prin acest proiect vom pune la dispozitia Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel spaţiul din steada Lipscani nr. 18-20, sector 3”, a spus primarul Capitalei.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Edilul a menţionat că, în perioada martie 2016 - martie 2017, România deţine Preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), printre obiectivele principale ale acestui mandat fiind dezvoltarea de proiecte educaţionale şi memoriale privind istoria evreilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.”

“Holocaustul este o pagină neagră a istoriei mondiale, iar Bucureştiul va arăta, prin crearea acestui muzeu, că stă în puterea oamenilor de azi şi de mâine să meargă mai departe, dar să nu uite ce nu mai poate fi schimbat: suferinţele prin care au trecut copiii, femeile şi bărbatii evrei. Va fi un semnal de normalitate, de înţelegere a valorilor umane, de democraţie şi, nu în ultimul rând, de reparaţie”, a mai spus Firea.

Instituţia va avea mai multe funcţiuni specifice unui muzeu modern: expoziţii permanente, temporare, depozitarea de artefacte, organizarea de acţiuni educaţionale, culturale, activitate administrativă.

Guvernul a adoptat, în luna august, hotărârea prin care Institutul "Elie Wiesel" trece din subordinea Secretarului General al Guvernului în cea a prim-ministrului şi începe demersurile pentru înfiinţarea muzeului  de istorie a evreilor din România. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.