Facebook a suspendat contul Mu.ZEE, muzeu de artă modernă din Belgia, timp de 18 zile, pentru că a publicat o fotografie în care apare pictorul şi sculptorul Constant Permeke (1886-1952) alături de două lucrări nud ale sale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 16 iulie, Mu.ZEE din Ostende a publicat fotografia alb şi negru, datată 1938, în care se vede artistul în atelierul său din Jabbeke, între Bruges şi Ostende. Cu ţigara în mână, expresionistul flamand apare între două creaţii: două statui monumentale de femei nud cu siluete longiline. 

Distruse de Constant Permeke, aceste figuri au supravieţuit doar datorită câtorva documente de epocă, dintre care această fotografie de arhivă. 

Potrivit Le Figaro, a fost prea mult pentru algoritmul gigantului californian care a suspendat rapid postarea muzeului belgian şi apoi a întregii sale pagini de Facebook urmărită de 16.000 de abonaţi, fără nicio analiză.

O catastrofă pentru Mu.ZEE care, redeschis din această vară după cinci luni de renovări, conta mult pe reţelele de socializare pentru a deschide sezonul turistic, foarte animat în această perioadă. 

"După 18 zile, pagina noastră de Facebook a fost reeeditată în această dimineaţă fără nicio explicaţie", a confirmat pentru Le Figaro responsabilul de comunicare al muzeului. Nici cauza acestei cenzuri, nici motivul întreruperii paginii nu au fost transmise muzeului. 

Facebook a acţionat în aceeaşi manieră şi în cazul publicării fotografiei "Napalm Girl" sau a pânzelor "Originea lumii", de Gustave Courbet, şi "Libertatea conducând poporul" a lui Eugène Delacroix. 

Reţeaua socială, care asigurase în trecut că nu va mai cenzura imagini de artă - inclusiv sculpturi - sau lucrări cu caracter istoric sau educaţional, a acordat mai puţină atenţie unei fotografii din secolul trecut care arată un artist alături de două sculpturi de nuduri feminine.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.