Moştenitorii de naţionalitate americană ai unei familii germane de evrei au încheiat un parteneriat fără precedent cu instituţii din Germania în încercarea de a recupera o colecţie vastă de opere de artă furate de nazişti, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moştenitorii editorului Rudolf Mosse din Berlin vor lucra alături de cercetători finanţaţi de guvernul german pentru a căuta informaţii de la instituţii de artă importante şi colecţionari în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu câteva mii de picturi, sculpturi, artefacte arheologice, cărţi şi alte antichităţi care au fost pierdute.

Rudolf Mosse, care a murit în anul 1920, a fost o personalitate marcantă în industria de carte, precum şi un filantrop renumit. Ziarul The Berliner Tageblatt pe care l-a înfiinţat, precum şi alte publicaţii, s-au numărat între cele mai semnificative voci împotriva nazismului.

Familia lui Rudolf Mosse a fost nevoită să fugă din Germania şi să renunţe la proprietatea sa. Membrii familiei sale au călătorit prin Elveţia în Franţa şi apoi în Statele Unite ale Americii, unde s-au stabilit în California.

Roger Strauch, un strănepot vitreg al lui Rudolf Mosse şi un membru al Fundaţiei Mosse, a spus că proiectul vizează descoperirea adevărului şi nu o răzbunare împotriva Germaniei.

”Principala noastră prioritate este să ne asigurăm că familia Mosse va fi amintită. Cea de-a doua prioritate este să punem în valoare persoanele talentate în privinţa stabilirii provenienţei lucrărilor de artă în Germania, care sunt foarte dedicate demersului de a afla adevărul despre ce s-a întâmplat cu aceste piese”, a spus el.

Proiectul, intitulat ”Mosse Art Research Initiative” (MARI), are scopul de a determina provenienţa a mii de lucrări de artă care sunt în prezent împrăştiate prin lume. 

Aproximativ o mie de lucrări deţinute de familia Mosse au fost identificate şi listate în registrul Art Loss, în încercarea de a diminua interesul caselor de licitaţie.

Roger Strauch a spus că instituţii de artă importante şi-au semnalat disponibilitatea de a se implica în proiect. El a adăugat că speră să primească sprijin din partea caselor de licitaţie importante, insistând că deţin informaţii despre anumite lucrări ce aparţin familiei Mosse, dar nu doresc să coopereze, pentru că le-au vândut. 

”Le cerem să îşi contacteze clienţii şi să îi înştiinţeze că există o revendicare publică a acestor lucrări”, a spus el.

Până în prezent, MARI a folosit informaţii din arhive, inclusiv dintr-un catalog al lucrărilor de artă deţinute de Mosse publicat de autorităţile naziste, şi a beneficiat de ajutorul unor detectivi particulari, pentru a localiza aproximativ 36 de piese. Dintre aceste lucrări de artă, 9 au fost restituite.

Proiectul a fost demarat la aproximativ patru ani după ce a fost descoperit că un alt colecţionar, Cornelius Gurlitt, a ţinut ascunsă o colecţie de artă imensă, timp de mai multe decenii. El moştenise cea mai mare parte din colecţie de la tatăl său, un negustor de artă care se angaja în comerţul cu opere furate de nazişti. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.