Una dintre reproducerile după Mona Lisa lui Leonardo da Vinci, semnată de artistul suprarealist Marcel Duchamp, în care personajul este pictat cu mustaţă şi barbă, a fost adjudecată la Sotheby's Paris contra sumei de 750.000 de dolari (632.500 de euro), potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrarea a făcut parte din colecţia de opere suprarealiste deţinută de americanul Arthur Brandt - 110 piese vândute cu suma totală de 3,9 milioane de euro.

Câteva loturi, inclusiv o lucrare de Francis Picabia, care a fost estimată la 700.000 de euro, nu şi-a găsit cumpărător. 

Versiunea francezului Duchamp a Giocondei, numită "L.H.O.O.Q", a fost una dintre cele nouă lucrări semnate de artist în licitaţie, care este văzut ca părintele artei conceptuale. 

Lucrarea a fost estimată între 400.000 şi 600.000 de euro. Versiunea care s-a vândut sâmbătă a fost creată în 1964 după originalul din 1919 semnat tot de Duchamp. 

Marcel Duchamp (1887-1968) a fost pictor, sculptor şi scriitor francez (cetăţean american din 1955). El a deschis drumul unor direcţii spre antiartă (nonartă). A fost asociat grupului Dada. 

Duchamp este, alături de Pablo Picasso şi Henri Matisse, unul dintre cei trei artişti care au ajutat la definirea unei dezvoltări revoluţionare în arta plastică. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.