Licitaţia Biedermeier, în cadrul căreia vor fi scoase la vânzare 49 de piese rare de mobilier, perfect conservate, va avea loc joi, de la ora 19.00, iar de la ora 19.30 Licitaţia de Artă Exotică, care reuneşte o colecţie de aproximativ 200 de obiecte reprezentative pentru culturile îndepărtate ale Africii, Asiei, Orientului Mijlociu ori Americii de Sud, inclusiv o colecţie de ii populare şi kimonouri, anunţă Artmark.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 49 de piese din cadrul Licitaţiei Biedermeier, aparţinând aceleaşi colecţii, au fost destinate unui proiect de hotel în oraşul Sibiu, şi au fost colecţionate cu trudă, în timp, având în vedere că stilul, apărut la începutul anilor 1800 şi dominant în Transilvania în prima jumătate a secolului XIX, se mai regăseşte intact doar în casele-muzeu şi, arareori, în locuinţe aristocratice retrocedate. Cele mai importante piese din licitaţie sunt cele atribuite celebrului ebenist austriac Joseph Danhauser (ori atelierului acestuia), unul dintre fondatorii stilului Biedermeier în arta decorativă.

Preţurile loturilor de mobilier scoase în licitaţie sunt mai degrabă accesibile, variind între 200 de euro pentru un scaun de la 1820 ori o cutie de bijuterii de la 1830 şi maxime de 2.000 de euro pentru seturi de mobilier precum canapea şi fotolii ori seturi de câte 6 scaune, concepute toate pentru acelaşi interior şi toate datând de acum două secole şi admirabil prezervate.

Licitaţia se adresează atât colecţionarilor cultivaţi, dar şi designerilor de interior interesaţi de piese rare cu care să completeze spaţiile interioare - mese şi comode ornate cu motive inspirate din natură, scaune sau fotolii tapiţate în culori elegante, canapele statement, dar şi oglinzi impozante.

Sesiunea de vânzări reuneşte şi câteva piese din colecţia istorică a unuia dintre cei mai importanţi colecţionari de artă din perioada postbelică - Garabet Avachian, şi el un pasionat al stilului Biedermeier. Cea mai impresionantă piesă rămasă din colecţia acestuia este cafetiera Biedermeier din argint, cu ansă din lemn de palisandru. Realizată într-un atelier vienez de către celebrul meşter Andreas Weichesmuller, cafetiera are un preţ de pornire de 700 de euro. 

În ajunul Zilei Universale a Iei, celebrată de românii de pretutindeni pe 24 iunie, este scoasă la licitaţiei o colecţie de ii şi kimonouri. Multe dintre piesele selecţiei provin din colecţia curatorului Iulia Gorneanu şi vor fi scoase la licitaţie în cel de-al doilea eveniment al serii - „Mituri şi Legende” - Licitaţia de Artă Exotică.

Cu această ocazie, iubitorii portului tradiţional românesc au acces, spre exemplu, la un vâlnic cu tel din zona Mehedinţi, care poartă motivul pomului vieţii; un exemplar similar se regăseşte în colecţia permanentă a Metropolitan Museum din New York. Piesa din licitaţia de joi, 23 iunie, are un preţ de pornire de 1.000 de euro şi este rarisimă.

Un costum complet, format din ie oltenească, fotă cu fir metalic de Muscel, maramă şi brâu, are un preţ de pornire de 400 de euro şi datează din perioada interbelică. Pe lângă ii, licitaţia reuneşte şi o impresionantă colecţie de 9 kimonouri japoneze, toate obiecte de colecţie, perfect întreţinute şi deplin purtabile. Cea mai valoroasă piesă este kimonoul ceremonial de nuntă, din mătase, decorat cu flori de cireş şi broderii cu fir de aur furisode, realizat în 1950 şi având un preţ de pornire de 700 de euro.

Piesele din cadrul celor două licitaţii sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă şi pot fi admirate până joi, 23 iunie, în regim gratuit, în intervalul orar 10:00-20:00. Până atunci, pasionaţii pieselor de colecţie pot plasa oferte scrise la sediul Artmark pe str. C.A. Rosetti, nr. 5, sau online pe artmark.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.