Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) Iaşi va deschide, în octombrie, cu ocazia Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), un punct muzeal la Târgu Frumos dedicat criticului literar Garabet Ibrăileanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este al patrulea punct muzeal pe care MNLR Iaşi îl deschide în ultimii doi ani şi va fi inaugurat în luna octombrie, în cadrul celei de a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT)”, informează instituţia muzeală. 

Expoziţia documentară va reconstitui muzeografic viaţa şi activitatea criticului literar şi a scriitorului Garabet Ibrăileanu şi va cuprinde manuscrise şi fotografii, mobilier specific epocii în care a trăit, volume.

Una dintre cele mai influente personalităţi din literatura română, Garabet Ibrăileanu s-a născut la Târgu Frumos, la 23 mai 1871, într-o familie de negustori armeni.

”Teoretician, critic literar, profesor de istoria literaturii române la Universitatea din Iaşi, mentor al unei generaţii întregi şi al revistei Viaţa românească, de la apariţia căreia s-au împlinit 110 ani, Ibrăileanu n-a condus numai o revistă, a condus o adevărată şcoală literară şi a făcut-o cu o pasiune unică, în care se concentra cu toate puterile sale, ca pentru singura justificare a existenţei sale. El a format mai multe generaţii de intelectuali, cititori ai Vieţii Româneşti. Le-a stilizat şi le-a sistematizat concepţiile. A stimulat şi îndrumat multe talente literare”, scria Demostene Botez, în volumul ”Memorii”.

”Locul în care s-a născut Garabet Ibrăileanu trebuie să aibă un muzeu în care trăitorii şi trecătorii să îşi poată aminti ce a reprezentat Garabet Ibrăileanu pentru dezvoltarea culturii româneşti, care să conserve şi să transmită valorile patrimoniale, spirituale şi culturale ale oraşului. Apreciem ideea şi importanţa deschiderii unui punct muzeal în oraşul Târgu Frumos”, a spus Ionel Vatamanu, primarul oraşului.

Garabet Ibrăileanu a urmat şcoala primară la Bacău şi Roman (1879-1883) şi gimnaziul la Roman (1883-1887). Împreună cu Panait Muşoiu şi Eugen Vaian a editat, între 1889 şi 1890, revista Şcoala nouă, de orientare socialistă. A urmat cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii din Iaşi în perioada 1891-1895.

A fost una dintre cele mai influente personalităţi din literatura română a primelor decenii din secolul al XX-lea, teoretician, promotor al criticii literare ştiinţifice (direcţia poporanistă), creator literar, profesor de istoria literaturii române la Universitatea din Iaşi şi principal redactor al revistei Viaţa românească între anii 1906 şi 1930. A condus publicaţia până în 1933, promovând mai mulţi scriitori precum Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Alexandru Philippide şi George Topârceanu.

Între 1924-1925, Garabet Ibrăileanu a redactat romanul ”Adela” într-o primă versiune, pe care a citit-o soţiei şi prietenilor. În 1927, a lucrat la o ediţie a poeziilor lui Eminescu care a fost editată în 1930 de Cultura Naţională. În acelaşi an au apărut volumele ”Studii literare” şi ”Privind viaţa”. Tot în 1930, redacţia revistei Viaţa românească se mută la Bucureşti, editată fiind de Adevărul. În ianuarie 1933, el s-a retras de la conducerea revistei ce va reveni lui Mihai Ralea, director pentru partea ideologică şi politică, şi lui George Călinescu, directorul părţii literare şi artistice. În mai, a apărut romanul ”Adela”, pentru care în iunie i s-a conferit premiul naţional de proză.

Garabet Ibrăileanu a murit în noaptea de 10 spre 11 martie 1936. O zi mai târziu, corpul scriitorului a fost incinerat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.