Aproximativ 30 de persoane s-au strâns marţi seară în Piaţa Victoriei din Capitală pentru a participa la un miting de susţinere a fostului ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, în ciuda faptului că acesta a fost fost revocat din funcţie de prim-ministrul Dacian Cioloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre participanţi se află actriţele Maria Obretin şi Ilinca Manolache şi scenarista şi regizoarea Lia Bugnar. 

”Am venit pentru că eu consider că Vlad Alexandrescu m-a reprezentat şi mi se pare normal să îmi arăt susţinerea faţă de acţiunile lui. Sper că doamna Corina Şuteu să se ocupe în continuare de ceea ce el a făcut în Romania. Mi se pare că aici sunt oameni care au luat, în sfârşit, atitudine”, a declarat Maria Obretin.

Protestatarii ţin în mâini coli de format A4 pe care este tipărit hashtag-ul #Vlad rămâne şi mesaje precum ”I love Vlad” şi ”Reformă în cultură”.,

Participanţii spun că s-au reunit din solidaritate cu Vlad Alexandrescu şi pentru că doresc ca reforma să continue. 

De asemenea, persoanele prezente în faţa Guvernului au spus că adunarea a fost una spontană, după revocarea din funcţie a ministrului Culturii.

Manifestanţii au fost obligaţi în cele din urmă să părăsească spaţiul din faţa Palatului Victoria şi s-au îndreptat spre Bulevardul Aviatorilor, după intervenţia jandarmilor, care i-au legitimat pe protestatari şi au spus că acţiunea lor reprezintă ”o adunare publică nedeclarată”.

O acţiune asemănătoare a avut loc miercuri, pe 27 aprilie, tot în Piaţa Guvernului. La acel eveniment au participat aproximativ 300 de persoane, printre protestatari aflându-se oameni din universul teatrului, filmului şi literaturii.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a anunţat, marţi, pe pagina sa de Facebook, că nu revine asupra demiterii lui Vlad Alexandrescu din postul de ministru al Culturii, pentru care a propus-o pe Corina Şuteu, şi că reformele în domeniul patrimoniului şi cinematografiei vor fi continuate.

Prim-ministrul a menţionat încă o dată că regretă modul în care Vlad Alexandrescu a înţeles să-şi încheie mandatul, după ce a mai făcut această precizare sâmbătă, în urma apariţiei unor informaţii transmise printr-o scrisoare de fostul ministru al Culturii membrilor Grupului pentru Dialog Social.

”Ţin să-i mulţumesc pentru iniţiativele bune pe care le-a avut în acest guvern şi doresc să confirm interesul şi determinarea de a continua procesul de reformare a acestui sector prin numirea doamnei Şuteu, pe care o cunosc de mai multă vreme şi care a lucrat la programul de reforme al ministerului Culturii”, a mai spus Dacian Cioloş.

Corina Şuteu este expert în politici culturale şi fost director al Institutului Cultural Român de la New York, în perioada 2006 - 2012. În luna ianuarie, a fost numită de prim-ministrul Dacian Cioloş în funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, pentru a se ocupa de politici şi strategii pentru cultură.

Vlad Alexandrescu, filolog, conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii Bucureşti şi fost ambasador al României la Luxemburg a fost numit ministru al Culturii în luna noiembrie a anului 2015.

Vlad Alexandrescu şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Culturii, printr-un mesaj publicat, pe 27 aprilie, pe pagina sa de Facebook, în care apreciază că reforma pe care a început-o este periclitată de "forţe retrograde".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.