Ionuţ Vulpescu, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), a transmis celor câtorva protestatari care se mai aflau joi în faţa ministerului că va răspunde în scris cel târziu vineri memoriului depus de ei la Registratura instituţiei, după ce a refuzat să participe la o întâlnire cu cineaştii protestatari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Erwin Şimşensohn, secretar de stat, a fost mandatat să transmită mesajul. După trei ore petrecute în faţa sediului MCIN, cineaştilor şi studenţilor care aşteptau o întâlnire cu demnitarul li s-a spus: "Am primit un telefon. Domnul ministru m-a rugat să vin să discut cu cei de jos, să vă transmit că a primit memoriul, că îl va citi şi că îşi asumă un răspuns în scris. Nu cred că astăzi. Nu mi s-a spus în plus nimic".

Mesajul livrat de Erwin Şimşensohn a fost primit cu nedumerire de cei prezenţi: "Am fi vrut ca trei dintre noi, nu toţi, să ne vedem cu domnia sa pentru două minute. Poate să vină să ne spună direct nişte lucruri".

Ei au fost asiguraţi că răspunsul va fi punctual şi că se încearcă să fie transmis cât mai curând.

Susţinătorii OUG 91/2016 privind modificarea Legii cinematografiei vor ca ministrul, aşa cum vor face şi ei, să îi solicite preşedintelui Iohannis să nu promulge legea care respinge ordonanţa, după ce aceasta a fost votată marţi de Camera Deputatilor - for decizional în acest caz.

Cinematografia se află între domeniile de coordonare ale secretarului de stat Erwin Şimşensohn, însa el nu a lucrat pe partea de legislaţie.
În urma acestui fapt, el le-a spus protestatarilor că nu poate decât să transmită mesajul lor ministrului.

După trei ore şi jumătate de la începutul pichetării Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în faţa sediului se aflau 20 de persoane, între care cineaştii Tudor Giurgiu, Adrian Silişteanu şi Anamaria Antoci, dar şi câţiva studenţi ai UNATC.

Secretarul de Stat a revenit după aproximativ cinci minute cu un nou mesaj: ”Domnul ministru nu se află în clădire, fiind la şedinţa de Guvern şi mi-a spus să vă transmit că va fi publicat un comunicat de presă şi răspunsul pentru voi astăzi, cel târziu mâine”. 

Protest al cineaştilor la MCIN (Foto: Patricia Marinescu - News.ro)
Protest al cineaştilor la MCIN (Foto: Patricia Marinescu - News.ro)

Nume importante ale cinematografiei româneşti, precum regizorii Lucian Pintilie, Stere Gulea, Nae Caranfil, Radu Muntean, Alexandru Solomon, Radu Jude, Tudor Giurgiu şi Adrian Sitaru, producătorul Ada Solomon, actorii Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Tudor Chirilă, Dorina Chiriac, Andi Vasluianu, Marius Manole şi Levente Molnár, monteurul Dana Bunescu şi directorii de imagine Vivi Drăgan Vasile şi Marius Panduru, dar şi studenţi ai facultăţilor de film din ţară solicită ministrului Culturii, printr-o scrisoare deschisă, să susţină reforma cinematografiei. Ei cred în necesitatea unei dezbateri reale pe marginea ordonanţei de urgenţă şi a problemelor critice ale sectorului cinematografic, care ţin de sprijinul acordat producţiei de film, de obligaţiile europene ale României, de starea critică a patrimoniului cinematografic naţional sau de lipsa unei reţele de cinematografe. 

Proiectul de Lege privind respingerea OUG nr.91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia a fost adoptat marţi, cu 178 voturi ”pentru”, 80 voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri de Camera Deputaţilor, care este for decizional în această speţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.