Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat că Iaşiul ar putea pierde finanţarea pentru construcţia sediului Operei Naţionale, dacă Primăria nu va pune la dispoziţie un teren de 11.000 de metri pătraţi în centrul municipiului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucian Romaşcanu a afirmat luni într-o conferinţă de presă că la Iaşi politica joacă un rol mai important decât ar trebui să joace cultura, iar din acest motiv proiectul construcţiei unei noi Opere se află în pericol.

„Suntem în situaţia în care din cele opt proiecte pe care le putem finanţa prin acest contract de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, şapte au trimis deja toată documentaţia şi suntem în stadiul în care putem începe proiectarea. Singurul pentru care nu s-a făcut niciun fel de pas înainte este Opera Naţională din Iaşi. Nu putem face nimic dacă nu se iese din această confruntare politică fără noimă. I-am văzut ieşirile domnului primar, am avut o întâlnire cu dumnealui astăzi dimineaţă, el  propunând lucruri imposibil de acceptat”, a declarat ministrul Culturii. Lucian Romaşcanu afirmă că edilul Chirica propune ca locaţie pentru Opera din Iaşi actuala clădire a cinematografului Trianon plus terenurile din jur.
 
„Avem nevoie, conform cerinţelor iniţiale ale proiectului, de 11.000 de metri pătraţi. Ni s-a propus Trianonul, care are o suprafaţă de o mie şi ceva de metri pătraţi amprentă la sol plus până la 21.000 de metri o suprafaţă care conţine blocuri şi parcuri. Adică, nu înţeleg, le dărâmăm p-alea ca să facem operă? Probabil că nu. Din punctul nostru de vedere există un teren lângă Teatrul Naţional şi care s-ar preta perfect pentru construcţia Operei. Acolo există acel teren, e format din două bucăţi, una care deja este în proprietatea primăriei şi una care este în proprietatea unei companii private. Cu ceva sechestru, dar cu puţină, cum să spun eu, determinare din partea primăriei, lucrurile se pot rezolva”, a afirmat ministrul Lucian Romaşcanu.
 
Totodată, ministrul Romaşcanu a precizat că Iaşiul merită să aibă o clădire modernă pentru Opera Naţională, dar că trebuie găsită o soluţie în următoarele şase luni pentru teren, altfel investiţia riscă să fie pierdută.
 
„Iaşiul merită şi trebuie să aibă o Operă. Dar vă spun la modul cel mai sincer, suntem în situaţia în care, dacă nu reuşim, într-o perioadă de şase luni de zile pe care ne-am dat-o împreună cu domnul primar, să obţinem acel teren, suntem în situaţia de a trebui să redistribuim acei bani pentru că nu vom fi în stare, conform acordului de împrumut, să ducem proiectul la bun sfârşit”, a adăugat ministrul Culturii.
 
La rândul său, liderul PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa, a afirmat că va merge din două în două săptămâni la Primăria Iaşi pentru a pune presiune în acest caz.
 
„E greu ca Opera Iaşi să împartă sala cu Teatrul Naţional. Voi merge la primărie din două în două săptămâni pentru a pune presiune. Opera nu este a vreunui partid politic, este a ieşenilor”, a declarat senatorul Maricel Popa.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.