În faţa casei Nanu-Muscel, ministrul Culturii i-a cerut rectorului Academiei de Studii Economice, instituţie în proprietatea căreia se află imobilul situat în Piaţa Romană 7, să sisteze orice lucrare, pentru că intervenţiile asupra clădirii sunt ”o degradare voluntară”. Imediat după vizita pe şantier a ministrului, PMB a anunţat că Inspectoratul de Stat în Construcţii va face verificări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Vlad Alexandrescu a reclamat faptul că lucrările se fac în baza unui aviz vechi, care nu mai corespunde regimului juridic al clădirii: ”Acest aviz e nul de drept, pentru că se referă la o situaţie anterioară, când monumentul nu era clasat, e făcut din neglijenţă, responsabilii vor răspunde pentru asta, ministerul are un punct de vedere foarte precis, e apărătorul patrimoniului. Iar aici avem o casă de la 1890, în stil belle epoque, una dintre cele mai valoroase clădiri din Piata Romană, ea trebuie apărată şi ministerul e gardianul acestui monument”, a spus ministrul Vlad Alexandrescu.

Vlad Alexandrescu a cerut în mod ferm sistarea lucrărilor: ”Domnule rector, am trecut aseară, la ora 22.00, şi din curte ieşeau camioane cu cărămizi. Peretele exterior s-a prăbuşit în totalitate. Dumneavoastră continuaţi lucrările într-un regim intensiv, peste weekend, pentru a obţine maximul de distrugere cât să fiţi acoperit de lege şi, dacă continuaţi, în ciuda avertismentelor mele veţi plăti penal”.

”Avizul pe care-l invocaţi trebuia semnat de ministrul Culturii, iar Primăria nu protejează monumentele istorice”, a adăugat Vlad Alexandrescu. În replică, rectorul a cerut o dovadă scrisă. ”Daţi-mi o dovadă scrisă”, a precizat rectorul Nicolae Istudor.

”Autorizaţia din 2015 de la primărie invocată de rector se bazează pe avizul care s-a dat în perioada când monumentul nu era clasat, era o clădire comună, ori aceasta nu e, de asta avem legea patrimoniului. Legea precizează în ce condiţii funcţionează un şantier. Aceste condiţii nu sunt îndeplinite. Clădirea nu e protejată, eu mă îngrozesc. E nelegal. Aici s-a prăbuşit tot zidul, erau trepte de marmură”, a mai afirmat ministrul.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a acuzat că la casa Nanu-Muscel are loc o degradare voluntară. ”Ministerul Culturii nu a autorizat niciodată această lucrare. E o faptă penală pentru care vor răspunde”, a spus acesta.

”Casa Nanu-Muscel a fost cumpărată de Academia de Studii Economice şi este introdusă într-un plan mai larg de extindere a clădirii, pentru care a existat iniţial un aviz din partea primăriei din 2007. Ulterior, în 2012, casa a fost clasată monument istoric. Pentru monumentele istorice este nevoie de o autorizare de lucrări eliberată de ministerul culturii. Acestea au un statut aparte, există anumite standarde: aici au fost daţi jos pereţi, au căzut cărămizi, această intervenţie e ilegală, nu respectă regimul de clasare, nu are la bază niciun aviz al ministerului, ea trebuie să înceteze acum, înainte de a fi prea târziu. Clădirea trebuie expertizată, abia după aceea ministerul Culturii stabileşte în ce condiţii poate fi autorizat şantierul”, a concluzionat Vlad Alexandrescu.

Reprezentanţii ministerului Culturii şi cei ai Primăriei Capitalei au convenit, vineri, ca verificările la casa Nanu-Muscel să fie făcute de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), care are competenţe exclusive privind verificarea legalităţii emiterii autorizaţiei şi calităţii lucrărilor de construire, arată municipalitatea, într-un răspuns transmis, vineri, agenţiei News.ro.

Joi seară, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a anunţat, pe contul public de Facebook,  că a cerut sistarea imediată a lucrărilor la casa Nanu-Muscel, în prezent proprietate a ASE. Luni dimineaţă, însă, lucrările nu doar că erau în toi pe şantier, dar nimeni nu avea cunoştinţă de vreun control al ministerului.

În urma unor sesizări venite de la mai multe organizaţii neguvernamentale şi de la vecini, un consilier al Ministerului Culturii a întocmit un raport intern despre situaţia casei Nanu-Muscel, care arată că lucrările care se fac ”maltratează” monumentul, au declarat pentru News.ro surse din minister.
În documentul datat pe 23 martie, semnat de consilierul Bujor Alecu, din cadrul  Direcţiei pentru Cultură Bucureşti,  se arată că lucrările la casa Nanu-Muscel din Piaţa Romană 7 ”maltratează” monumentul istoric şi nu respectă prevederile legale. ”În urma inspecţiei am constatat că lucrările executate nu respectă prevederile avizului. Lucrările efectuate în prezent maltratează monumentul istoric. Lipsa constructorilor avizaţi MC în domeniul restaurării monumentelor istorice se reflectă de asemenea în acest fapt”, este concluzia documentului.

Consilierul Bujor Alecu, cel care îşi asumă raportul, precizează că a realizat un control la imobilul din Piaţa Romană 7, ”în baza solicitării verbale a domnului director executiv Dragoş Frăsineanu”. 

Avizarea lucrărilor de intervenţie la monument a fost solicitată în anul 2005, iar pentru aceasta a fost emis Avizul DCCPCNMB nr. 945/Z/2006, se arată în acelaşi raport.

În anul 2013, însă, corpul C1 al imobilului şi-a schimbat statutul juridic, fiind clasat ca monument istoric, conform OMC nr. 2477/2013 publicat în MO nr. 739/2013. În această situaţie, argumentează autorul raportului,  se aplică art.24, pct.(4), din Legea nr. 422/2001 care prevede că ”elaborarea Expertizelor Tehnice, a proiectelor de consolidare, restaurare, verificare tehnică a proiectelor şi dirigentarea lucrărilor se efectuează numai de experţi sau specialişti atestaţi de M.C., cu respectarea exigenţelor specifice domeniului monumentelor istorice”. Astfel,”se impune reluarea procedurii de autorizare în baza unui nou certificat de urbanism”.

Recomandarea raportului este aceeaşi cu cea asumată, joi seară, pe contul de Facebook, ministrul Vlad Alexandrescu: ”Considerăm necesară înştiinţarea organelor competente de control, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Poliţia din cadrul DGPLC din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti  pentru oprirea şantierului şi completarea documentaţiei în felul menţionat anterior (expertiză tehnică nouă şi proiect tehnic de restaurare”.

Vineri dimineaţă, însă, lucrările la casa din Piaţa Romană 7 erau în toi, aşa cum a constatat echipa News.ro. Mai mult, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice, instituţia care deţine casa cunoscută drept Nanu-Muscel, a declarat, pentru News.ro, că a aflat de pe Facebook că ministrul Culturii a cerut sistarea lucrărilor de la imobilul din Piaţa Romană Nr. 7 şi că, de atunci, încearcă să îl contacteze pe ministrul Alexandrescu, care nu îi răspunde la telefon.

Nicolae Istudor a reclamat faptul că acest control al Ministerului Culturii s-a făcut fără ca instituţia pe care o conduce să fi fost în vreun fel înştiinţată: ”Nu ştiu să fi avut vreun control, să îmi ceară cineva avize şi să nu le fi arătat. Dacă a venit cineva, a venit fără ştirea noastră, ceea ce nu este normal… Pe Facebook poate să circule orice, dar dânsul nu este oricine, este ministru”.

Academia de Studii Economice a cumpărat clădirea aflată în Piaţa Romană 7 în 2012, pentru suma de 3,8 milioane de euro.
Casa din Piaţa Romană Nr. 7, denumită Casa Nanu-Muscel, a aparţinut  profesorului dr. Ion Nanu-Muscel (1862-1938) şi soţiei sale Ana, născută Staicovici, scrie arhitecta Silvia Colfescu pe blogul său. “Casa a aparţinut Academiei Comerciale, fiind donată în 1940 de văduva Nanu-Muscel pentru a adăposti profesori pensionari ai Şcolii şi studenţi. După care a ajuns în proprietate privată. Iniţial cu două corpuri, casa a rămas numai cu corpul principal; cel auxiliar a fost demolat abuziv în 2007. Distinsul cuplu Nanu-Muscel şi-a construit casa prin 1890, în gustul vremii, un stil compozit, care înmănunchează elemente ale stilurilor Louis XV şi Louis XVI, în maniera arhitectului I. D. Berindey-fiul”, scrie arhitecta Silvia Colfescu.

                                                                                                      
                 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.