Ministerul Culturii vrea să treacă în subordinea sa directă Arhiva Naţională de Filme (ANF) de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), de care aparţine din 2005.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru o mai bună coordonare a ANF s-a considerat oportună trecerea arhivei din subordinea CNC în subordinea directă a Ministerului Culturii, se arată în nota de fundamentare publicată pe site-ul cultura.ro.

În administrarea ANF se află, alături de săli de cinema, depozite de film şi alte bunuri imobile,dar şi Laboratorul de restaurare a peliculei şi terenul aferent, situate în comuna Jilava, Şos. Sabarului nr. 2, judeţul Ilfov. Acest teren a trecut din administrarea Ministerului Afacerilor Interne în administrarea Ministerului Învăţământului şi Culturii pe 27 aprilie 1957. În procesul verbal încheiat la data respectivă, a fost identificat, pe lângă o serie de clădiri, şi terenul de 97.000 mp. Tot în cursul anului 1957, prin Ordinul Ministrului Învăţământului şi Culturii nr. 154 din 4 iulie 1957 a fost înfiinţată Arhiva Naţională de Filme Cinematografice.

În vederea respectării prevederilor art. 63 alin.(2) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, care arată că sediile şi anexele în care îşi desfăşoară activitatea ANF aparţin domeniului public, a fost menţionat în HG nr. 1063/2005 şi dreptul de administrare al ANF asupra terenului respectiv, făcându-se referire şi la suprafaţa acestuia. Ulterior adoptării HG nr. 1063/2005, ANF a procedat la evaluarea bunurilor imobile aflate în administrare, iar cu ocazia măsurătorilor cadastrale suprafaţa terenului s-a dovedit a fi de 84.559 mp (cf. CF nr.51031). ANF a constatat că înscrisurile iniţiale, referitoare la suprafaţa terenului sunt eronate, ca urmare a calculării greşite, în anul 1957, a suprafeţei respective.

Proiectul prezentat de Ministerul Culturii presupune şi instituirea unei modalităţi mai eficiente de conducere a instituţiei, completarea şi extinderea atribuţiilor ANF şi corectarea suprafeţei de teren din Jilava administrată de ANF.

Activitatea Arhivei Naţionale de Filme este finanţată din venituri proprii şi din subvenţii alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Arhiva Naţională de Filme are ca obiect de activitate evidenţa, cercetarea, conservarea, colecţionarea, catalogarea, clasificarea, restaurarea colecţiilor de filme şi punerea în valoare a patrimoniului cinematografic naţional, în scopul conservării, promovării artei şi culturii cinematografice şi al încurăjarii cercetărilor istorico-documentare asupra tu-turor aspectelor artei cinematografice.

În cadrul Arhivei Naţionale de Filme funcţionează Cinemateca Română şi Laboratorul de Restaurare a Peliculei.

Arhiva Naţională de Filme este condusă de un manager, numit prin ordin al Ministrului Culturii, în urma desfăşurării unui concurs de proiecte de management, în condiţiile legii. El este sprijinit, în activitatea sa, de un Consiliu Administrativ şi de un Consiliu Consultativ.

Consiliul Administrativ este format din 5-7 membri - managerul ANF, doi membri numiţi de ministrul culturii şi de doi până la patru membri din conducerea Arhivei Naţionale de Filme, numiţi prin decizia managerului.

Din Consiliul consultativ, care se înfiinţează prin decizia managerului, fac parte 5 personalităţi din ţară sau din alte state membre ale Uniunii Europene, din domeniile de interes ale Arhivei Naţionale de Filme, la propunerea profesioniştilor din domeniul cinematografiei.

Numărul maxim de posturi este de 135, cu încadrare în numărul maxim de posturi aprobat pentru unităţile subvenţionate din subordinea Ministerului Culturii. Salarizarea personalului din aparatul propriu al ANF se face potrivit reglementărilor în vigoare pentru personalul contractual din sectorul bugetar.

Propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Culturii până pe 23 decembrie.

Patrimoniul existent in depozitele ANF se compune din: Filme de lung metraj fictiune româneşti - 765 de titluri, filme de scurt metraj româneşti - 11.500 de titluri (documentar şi animaţie), jurnale şi actualităţi româneşti - aproximativ 5.100 de titluri, film străin - aproximativ 10.000 de titluri lungmetraj ficţiune şi 15.000 de titluri de scurtmetraj (documentar, animaţie), potrivit anf-cinemateca.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.