Ministerul Culturii şi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) au semnat, marţi, protocolul de colaborare în domeniul patrimoniului construit prin care consolidează colaborarea cu specialişti din domeniul patrimoniului, un lucru necesar ţinând cont de starea critică în care se află sute de monumente şi clădiri istorice din întreaga ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protejarea şi conservarea patrimoniului imobil şi acordarea unei atenţii speciale arhitecturii contemporane sunt factori esenţiali în dezvoltarea durabilă a României din următorii ani, se arată în anunţul publicat de minister miercuri.

Prin acest protocol, Ministerul Culturii şi Ordinul Arhitecţilor şi-au stabilit ca obiective îmbunătăţirea legislaţiei privind protecţia monumentelor istorice, promovarea unei arhitecturi contemporane de calitate şi ameliorarea spaţiului construit.

Se vor avea în vedere şi încurajarea colaborării arhitecţilor din România cu Direcţiile Judeţene de Cultură, în vederea creşterii eficienţei aplicării legii şi normelor pentru protecţia patrimoniului construit, dar şi realizarea unor inventarieri detaliate ale monumentelor şi clădirilor istorice din întreaga ţară.

Printre obiectivele pe termen mediu şi lung, vor fi şi o serie de politici aplicate pentru protejarea patrimoniului construit din mediul rural, formarea meşteşugarilor în tehnici tradiţionale de restaurare şi digitizarea arhivelor de arhitectură.



Protocolul de colaborare dintre Ministerul Culturii şi Ordinul Arhitecţilor din România - OAR este rezultatul întâlnirilor săptămânale pentru patrimoniu care s-au desfăşurat la Ministerul Culturii în ultima lună şi la care au luat parte, pe lângă reprezentanţii Ministerului, atât reprezentanţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului - INP, cât şi reprezentanţi ai OAR Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.