Ministerul Culturii supune dezbaterii publice, până pe 23 decembrie, reorganizarea şi funcţionarea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), propunând, între altele, înfiinţarea unui Consiliu consultativ, format din patru până la opt personalităţi din domeniul cinematografiei, din ţară sau din alte state membre ale Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Activitatea Centrului Naţional al Cinematografiei se finanţează din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, se arată în proiectul publicat pe site-ul cultura.ro.

Prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul cinematografiei au fost realizate o serie de modificări care au vizat, printre altele, asigurarea mecanismelor şi instrumentelor financiare, administrative şi legislative pentru sprijinirea industriei cinematografice naţionale; actualizarea şi completarea atribuţiilor şi rolului Centrului Naţional al Cinematografiei în scopul întăririi capacităţii administrative; trecerea Arhivei Naţionale de Filme din subordinea CNC în subordinea Ministerului Culturii.

Având în vedere creşterea numărului şi complexităţii atribuţiilor CNC, pentru asigurarea capacităţii instituţionale, se stabileşte numărul maxim de posturi la 58.

Între responsabilităţile CNC se numără acordarea, din Fondul cinematografic, de sprijin financiar pentru arhivare în format digital conform a filmelor produse pe suport digital şi finanţate din fond înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, a Premiului Naţional al Cinematografiei şi poate institui premii pentru creaţia şi producţia de filme româneşti, şi stabileşte, cu aprobarea Ministerului Culturii, preţurile şi tarifele pentru serviciile pe care le prestează.

Referitor la Consiliul de Administraţie (CA), proiectul arată că acesta va coordona Centrul Naţional al Cinematografiei, având rol deliberativ şi fiind compus din 7 membri.

Membrii Consiliului sunt numiţi prin ordin al ministrului culturii, pentru cel mult două mandate de câte doi ani fiecare - cinci membri vor fi numiţi în urma propunerilor făcute de cineaşti şi de uniunile şi asociaţiile din domeniu, un membru va fi propus de Ministerul Culturii şi directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei.

Ei nu pot înscrie proiecte în concurs şi nu pot solicita, pe perioada mandatului, în nici o calitate, sprijin financiar.

În plus, potrivit proiectului de Hotărâre, directorul general întocmeşte un raport anual de activitate, în primul trimestru al anului curent, pentru anul precedent, care se aprobă de către Consiliul de administraţie şi se comunică Ministerului Culturii.

În noua formă a Hotărârii a fost inclus un articol în care se stipulează că în activitatea sa, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei este ajutat de un Consiliu consultativ (CC). Din Consiliul consultativ fac parte între patru şi opt personalităţi din domeniul cinematografiei, din ţară sau din alte state membre ale Uniunii Europene, la propunerea profesioniştilor din domeniul cinematografiei, şi directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei.

Consiliul consultativ se înfiinţează la propunerea directorului general, cu avizul Consiliului de Administraţie, iar mandatul membrilor CC este de doi ani. CC propune strategia şi politicile sectoriale în domeniul cinematografiei şi contribuie la elaborarea programelor de educaţie cinematografică ale Centrului Naţional al Cinematografiei.

Propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Culturii până pe 23 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.