Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a publicat luni câteva precizări privind timpul scurt acordat propunerii de proiecte dedicate Zilei Culturii Naţionale, afirmând că decizia publicării anunţului, fără alte detalii cu privire la criteriile de eligibilitate şi selecţie a proiectelor, a fost luată pentru ca cei interesaţi să aibă mai mult timp la dispoziţie pentru pregătire.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma numeroaselor solicitări cu privire la o serie de informaţii de interes public referitoare la Ziua Culturii Naţionale, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a făcut mai multe precizări.

”Pe 6 ianuarie 2017, la aproximativ 36 de ore de la învestirea Guvernului şi având la dispoziţie un timp foarte scurt, s-a hotărât alocarea sumei de 200.000 de lei pentru finanţarea unor proiecte dedicate acestui eveniment. S-a ajuns în această situaţie deoarece, la momentul preluării mandatului, noua conducere a Ministerului Culturii a constatat lipsa oricăror proiecte sau evenimente prin care să fie celebrată Ziua Culturii Naţionale”, se arată pe site-ul instituţiei.

Decizia publicării anunţului, fără alte detalii cu privire la criteriile de eligibilitate şi selecţie a proiectelor, a fost luată pentru ca cei interesaţi să aibă mai mult timp la dispoziţie pentru pregătirea unor astfel de proiecte, urmând ca restul detaliilor să fie publicate luni, 9 ianuarie, se mai arată pe site-ul ministerului.

În plus, s-a dorit ca în această perioadă (6-9 ianuarie) să fie realizate normele de eligibilitate şi selecţie a proiectelor.

”O altă variantă luată în calcul a fost publicarea anunţului complet luni, 9 ianuarie, ceea ce ar fi însemnat ca cei interesaţi de o astfel de finanţare să aibă la dispoziţie doar 2 zile pentru a depune proiectele, o sarcină imposibilă. În acest context, cele aproape trei zile în plus, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică, pot fi decisive în vederea conturării unor proiecte de către operatorii culturali, iar luni, 9 ianuarie, celor interesaţi să li se comunice criteriile necesare a fi îndeplinite, şi să se adapteze proiectele în funcţie de acestea”.

Ziua Culturii Naţionale a fost instituită prin Legea nr. 238/2010: autorităţile administraţiei publice centrale şi locale sprijină material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice şi de acţiuni social-culturale dedicate sărbătoririi acestei zile. Finanţarea proiectelor dedicate Zilei Culturii Naţionale se face în baza acestei legi, iar proiectele ar fi putut fi depuse oricând în cursul anului 2016, criteriile de selecţie pentru anul 2017 fiind necesare la evaluarea proiectelor.

Întregul proces prin care vor fi selectate şi finanţate proiectele dedicate Zilei Culturii Naţionale va fi unul corect şi transparent, mai transmite ministerul.

Ministerul Culturii a publicat pe site şi normele metodologice privind finanţarea nerambursabilă a proiectelor culturale organizate cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Solicitările se depun la Registratura Ministerului Culturii sau în format electronic pe adresa de e-mail cabinet.ministru@cultura.ro, până pe 11 ianuarie.

Valoarea maximă a finanţării pe proiect, acordată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, nu poate depăşi suma de 25.000 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.