Ministerul Culturii din Polonia va cumpăra joi o colecţie privată de artă, în valoare de 2 miliarde de euro, din care face parte lucrarea ”Dama cu hermină” a lui Leonardo da Vinci, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pictura din secolul al 15-lea este unul dintre cele patru portrete feminine despre care se ştie că au fost realizate de maestrul italian al perioadei Renascentiste.

După ce au anunţat, în decursul acestei luni, că se află în discuţii pentru preluarea colecţiei, reprezentanţii ministerului au transmis un comunicat în care arată că un acord privind finalizarea acestui transfer va fi semnat joi.

În prezent, colecţia care cuprinde mii de lucrări de artă aparţine Fundaţiei Czartoryski şi este găzduită de Muzeul Naţional din Cracovia. 

Pe lângă tabloul lui Da Vinci, care este asigurat pentru 350 de milioane de euro, din aceasta fac parte lucrări de Rembrandt şi desene de Renoir.

Prinţesa Izabela Czartoryska a pus bazele colecţiei în 1801, pentru a ocroti opere de artă poloneze şi europene, pe când ţara sa era împărţită între Austria, Prusia şi Rusia.

Ministerul Culturii a mai transmis că vrea să se asigure că această colecţie nu va părăsi Polonia, lucru care ar fi fost posibil atâta timp cât ea aparţinea Fundaţiei, al cărei preşedinte în vârstă de 76 de ani, prinţul Adam Karol Czartoryski, trăieşte în străinătate.

Despre ”Dama cu hermină” se crede că ar înfăţişa-o pe Cecilia Gallerani, amantă a lui Ludovico Sforza, Duce de MIlano şi unul dintre clienţii lui Da Vinci.

Cumpărat de familia Czartoryski în Italia, în 1798, şi adus în Polonia, portretul a fost confiscat de nazişti în 1939 şi restituit după sfârşitul războiului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.