Miliardarul Michael Moritz va finanţa, pentru următorii cinci ani, premiile Booker, după ce sponsorul Man Group a anunţat în ianuarie că se va retrage.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prestigioasele premii vor fi acordate începând cu 2020 prin Crankstart, fundaţie deţinută de Sir Michael Mortiz şi soţia lui, Harriet Heyman, scrie BBC.

Născut în Ţara Galilor, în 1954, Moritz, stabilit la San Francisco, are o avere estimată la 3,4 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Premiile nu îi vor purta numele - vor fi cunoscute ca The Booker Prize şi The International Booker Prize, după ce 18 ani a fost denumite Man Booker Prize.

Anul trecut, premiul în valoare de 50.000 de lire sterline a fost câştigat de autoarea Anna Burns, originară din Belfast, pentru romanul „Milkman”. Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk a câştigat Man Booker International Prize pentru romanul său tradus în limba engleză „Flights".

Michael Moritz şi-a început cariera ca jurnalist la revista Time şi a fost cel care a scris prima biografie a lui Steve Jobs, în 1984.

El s-a alăturat apoi companiei Sequoia Capital din Silicon Valley, investind în companii precum Google, LinkedIn şi PayPal.

Harriet Heyman este fostă colaboratoare a New York Times şi autoare a romanului „The Acrobat Sublime”.

„Niciunul dintre noi nu îşi poate imagina o zi fără să citim. Premiile Booker reprezintă moduri de a împărtăşi descoperirile şi bucuria care izvorăsc din ficţiune”, a spus Moritz. „La fel ca Booker, m-am născut în Marea Britanie şi înainte de a veni în America am fost crescut cu literatura engleză. Harriet şi cu mine suntem norocoşi să putem susţine premiile care celebrează cea mai bună ficţiune din lume”.

Cei doi au pus bazele Crankstart în 2000 pentru a susţine şi organiza burse pentru studenţi din familii cu venituri mici.

Man Group a sponsorizat premiul Booker din 2002 şi Man Booker International, de când a fost înfiinţat, din 2005. Anul acesta, ele vor fi acordate în aceeaşi formulă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.