„McJesus”, sculptura unui artist finlandez, este expusă de vineri la Muzeul de Artă din Haifa, iar reprezentarea unui clovn crucificat a stârnit un val de critici în Israel, inclusiv din partea liderului Bisericii Catolice din Haifa, care a cerut ca ea să fie acoperită cu un ecran.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sculptura lui Jani Leinonen face parte din expoziţia „Sacred Goods”, deschisă de mai multe luni, însă vineri sute de persoane au încercat să pătrundă în muzeu, iar în acţiunea lor trei poliţişti au fost răniţi, potrivit haaretz.com.

Biserica Catolică a cerut retagerea sculpturii, la fel şi a altor exponate, precum Barbie-Fecioara Maria şi Ken-crucificat. 

„Înţelegem că expoziţia are ca obiectiv criticarea societăţii consumiste. Totuşi, folosirea abuzivă a celor mai importante simboluri ale religiei noastre creştine este inacceptabilă pentru mulţi creştini şi necreştini”, a fost transmis într-un comunicat. „Deplângem acest comportament faţă de cel mai important simbol creştin al unei instituţii care pretinde că deserveşte toţi cetăţenii”.

Reprezentanţii bisericii au învinuit autorităţile şi pe Einat Kalisch-Rotem, primarul oraşului, cărora le-au cerut să ia atitudine.

„Ce este potrivit pentru Europa şi pentru creştinii din Finlanda nu este potrivit pentru comunitatea noastră şi nu poate fi primit cu înţelegere”, a spus reverendul Agapious Abu Sa’ada.

Într-un comunicat transmis sâmbătă, reprezentanţii bisericii au spus că respectă libertatea de exprimare şi că biserica suportă critica, dar nu prin desfigurarea celui mai sfânt simbol al creştinismului.

Abu Sa’ada a mai declarat pentru Haaretz că, împreună cu alţi preoţi, s-a întâlnit cu managementul muzeului şi au căzut de acord ca un ecran să fie pus de jur împrejurul lucrării, cu un indicator care va avertiza vizitatorii cu privire la conţinutul ofensator.

Ei au făcut apel la calm, cerând populaţiei să înceteze violenţele.

Asociaţia pentru Drepturile Civile din Israel a trimis o scrisoare procurorului-adjunct Dina Zilber după ce ministrul israelian al Culturii, Miri Regev, a cerut muzeului să înlăture sculptura.

În scrisoare era cerut procuraturii să îi explice ministrului că nu are autoritatea de a interveni în conţinutul artistic al muzeului.

„Ameninţarea ministrului cu retragerea susţinerii muzeului este nefondată. Legea bugetului nu cuprinde nici măcar o vagă clauză privind interzicerea de conţinut ofensator din cauza motivelor religioase”, era susţinut în scrisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.