Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a anunţat joi că va relua concursul de proiecte de management pentru Opera Naţională Bucureşti, în urma contestaţiei depuse de Antoniu Zamfir, directorul Operei din Craiova, în calitate de candidat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La concursul care s-a încheiat pe 27 iulie au participa Antoniu Zamfir, directorul Operei din Craiova, baritornul Fănel (Ştefan) Ignat, director interimar ONB, şi Luca Gabriel, balerin la ONB.

În conformitate cu prevederile art. 20, alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, Antoniu Zamfir, în calitate de candidat, a depus contestaţie asupra modului de respectare a procedurii privind organizarea şi desfăşurarea concursului, transmite MCIN.

„În urma analizării şi soluţionării contestaţiei, comisia de soluţionare a contestaţiilor a admis în parte contestaţia depusă de domnul Antoniu Zamfir. Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va relua procedura de organizare a concursului de proiecte de pentru Opera Naţională Bucureşti”, se arată în anunţul publicat pe site-ul instituţiei.

Baritonul Ştefan Ignat, care a asigurat interimatul instituţiei din decembrie 2017, a fost notat în urma celor două etape ale concursului cu 7,16, pentru proiectul depus, şi cu 9,13, la interviul susţinut. Astfel, el a fost declarat câştigător al concursului organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

La cel de-al doilea concurs, desfăşurat luna aceasta, au fost înscrise trei dosare, dintre care două au fost admise.

Directorul Operei din Craiova, Antoniu Zamfir, a fost cel de-al doilea candidat. El a obţinut media 7,75, după ce proiectul i-a fost notat cu 7,80, iar în urma interviului a primit nota 7,70. Dosarul lui Luca Gabriel nu a fost admis.

Comisia de concurs a fost formată din Dumitru Avakian (critic), Teodor Niţă (directorul Teatrului Muzical „Nae Leonard” Galaţi) şi Sorin Giuvelea (reprezentant al ministerului).

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a refuzat să transmită News.ro componenţa comisiei, deşi etapa a doua a concursului, interviul, a fost una la care publicul a avut acces. Proiectele depuse nu au fost făcute publice.

„Deplorabilă a fost atitudinea lipsită de profesionalism a comisiei, care a fraternizat pe loc cu candidatul şi a deturnat examinarea într-o discuţie amuzantă, în care toată lumea se simţea bine”, a scris în urma celei de-a doua etape a concursului criticul Alexandru Pătraşcu.

Concursul s-a încheiat pe 27 iulie, iar decizia a fost anunţată după perioada în care au putut fi depuse constestaţiile şi analizarea lor.

După ce mandatul lui Răzvan Ioan Dincă, numit prin concurs, a fost suspendat în 2015 - în urma trimiterii lui în judecată de către Parchetul Judecătoriei Sector 1, fiind acuzat de mai multe infracţiuni de abuz în serviciu, fals în declaraţii şi conflict de interese - Opera Naţională Buucreşti a fost scena mai multor fricţiuni.

Directori interimari au fost dirijorii Tiberiu Soare şi Vlad Conta, iar scandalul din 2016 în care a fost implicat balerinul Johan Kobborg a dus la revocarea ministrului Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu. Următorul deţinător al portofoliului, Corina Şuteu, a numit-o interimar pe Beatrice Rancea, directoarea Operei de la Iaşi, care a condus instituţia din Capitală până la finalul lui 2017, când în locul ei a fost numit baritonul Ştefan Ignat.

Tot în luna mai a anului 2016, au început demersurile pentru separarea Operei de Teatrul Naţional de Operetă.

Anul acesta, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a organizat două concursuri de management pentru ONB. La primul, desfăşurat în aprilie-mai, niciun proiect de management nu a obţinut notă de trecere în prima etapă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.