"MAY B", în coregrafia lui Maguy Marin, "Ce que le jour doit à la nuit", de Hervé Koubi, "Evgheni Oneghin", bazat pe romanul în versuri de Alexander Puşkin, şi versiuni ale spectacolului "Richard al III-lea", de W. Shakespeare, se află printre producţiile invitate în Festivalul Naţional de Teatru (FNT), ediţia a 29-a, care va avea loc între 18 şi 27 octombrie, potrivit UNITER.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectacolele străine selecţionate de Marina Constantinescu pentru FNT 2019 sunt: 

"MAY B", în coregrafia lui Maguy Marin, costumele Louise Marin, o coproducţie , Compania Maguy Marin şi Maison des Arts et de la Culture de Créteil, Franţa, a fost prezentat în premieră absolută în data de 4 noiembrie 1981, la Théâtre Municipal d’Angers - Franţa.

Cu peste 500 de reprezentaţii în 25 de ani de succes internaţional, „MAY B” reprezintă un fenomen rarisim pentru un spectacol de dans contemporan care se joacă de aproape 40 de ani, în peste 40 de ţări din întreaga lume. Creaţia celebrei coregrafe Maguy Marin, dincolo de faptul că este un bestseller pentru dansul contemporan, se constituie într-un reper istoric, o saga tragică a unei umanităţi înspăimântătoare.

Opera lui Samuel Beckett a inspirat-o pe Maguy Marin să creeze aceste vieţi fisurate care celebrează o formă unică de burlesc sfâşietor.


Spectacolul de Teatru-Dans "MAY B" este programat în FNT miercuri, 23 octombrie, de la ora 21.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti.

În cadrul FNT 29, longeviva producţie scenică a coregrafei Maguy Marin va fi ilustrată şi printr-o expoziţie de fotografie cu 22 de imagini, semnate de Jean Louis Fernandez şi Laurence Danière, care va fi deschisă publicului în perioada 18 - 27 octombrie, în Foaierul Sălii Studio a Teatrului Naţional Bucureşti.

De asemenea, din dorinţa de a crea o viziune cât mai cuprinzătoare a fenomenului pe care acest spectacol-reper al dansului contemporan îl reprezintă, Festivalul Naţional de Teatru programează pe 24 octombrie, de la ora 12.00, în HUB FNT, la Sala Mare ARCUB, o proiecţie a filmului semnat de cineastul David Mambouch intitulat „Maguy Marin - L’urgence d’agir / Nevoia de a acţiona”. Motto-ul de pe afişul peliculei explică pe deplin importanţa acestui eveniment cultural european: „Care este acel moment al istoriei lumii pe care-l trăim împreună?”

Spectacolul de Teatru-Dans "MAY B", expoziţia de fotografie şi filmul pe care le veţi putea vedea în această ediţie conturează principalul eveniment al Festivalului Naţional de Teatru. 

"Ce que le jour doit à la nuit", de Hervé Koubi

"Ce que le jour doit à la nuit/ Ceea ce ziua îi datorează nopţii", un spectacol de Hervé Koubi, produs de Compania Hervé Koubi, Franţa, care a avut premiera absolută pe 31 ianuarie 2013, la Pavilion Noir d’Angelin Preljocaj - centru de excelenţă în arta dansului din Aix-en-Provence, este programat în FNT vineri, 18 octombrie, de la ora 20.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti.

Creaţia coregrafică "Ce que le jour doit à la nuit" este un exemplu de artă dedicată memoriei ancestrale a omului - ca parte a unei comunităţi, dar şi a fiecărui individ în parte. 

În ajunul reprezentaţiei de la Bucureşti, în data de 17 octombrie, coregraful Hervé Koubi invită 25 de coregrafi şi dansatori români la o prezentare teoretică a demersului său artistic şi la un exerciţiu de lucru asupra unor fragmente din spectacol.

"Evgheni Oneghin", bazat pe romanul în versuri de Alexander Puşkin, având coregrafia semnată de Boris Eifman, producător - Eifman Ballet, Saint-Petersbourg, Rusia, va putea fi văzut în FNT vineri, 25 octombrie, de la ora 21.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti.

Spectacolul este versiunea dansată a romanului în versuri al lui Alexander Puşkin, în care Boris Eifman, unul dintre cei mai mari coregrafi contemporani, numit în New York Post "theatrical magician extraordinary", combină elementele dansului clasic şi ale celui modern, într-un univers sonor în care muzica lui Ceaikovski alternează cu rock-ul lui Alexander Sitkovetski. Versiunea Eifman a istoriei lui "Evgheni Oneghin" este o ingenioasă şi rafinată interpretare contemporană a cunoscutei intrigi clasice imaginate acum două secole de inegalabilul Puşkin.

Versiunile scenice ale spectacolului "Richard al III-lea", de W. Shakespeare, în regia lui Andrei Şerban, prezentate în FNT aparţin teatrelor "Radnóti Miklós" din Budapesta şi "Lucia Sturdza Bulandra" din Bucureşti. 

Spectacolul "Richard al III-lea" al trupei bucureştene, este programat în FNT duminică, 20 octombrie, de la ora 19.00, la Sala "Liviu Ciulei" a Teatrului Bulandra, Bucureşti.

Spectacolul "III. Richard" al trupei din Budapesta este programat în FNT marţi, 22 octombrie, de la ora 19.00, tot la Sala "Liviu Ciulei" a Teatrului Bulandra, Bucureşti. 

Cele două spectacole vor fi urmate de o dezbatere, care pleacă de la subiectul şi temele abordate de textul lui Shakespeare şi de regizorul Andrei Şerban, sub numele de "Richard III sau puterea şi forţa ei de manipulare", şi care va avea loc miercuri, 23 octombrie, de la ora 11.30, la sala "Liviu Ciulei" a Teatrului Bulandra din Bucureşti. La discuţii, vor fi prezenţi protagonişti ai celor două companii de teatru (Radnóti şi Bulandra), alături de Andrei Şerban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.