Şase din 10 muzee britanice se tem că nu vor supravieţui pandemiei de coronavirus, a declarat vineri asociaţia Art Fund, apreciind că al treilea lockdown impus în Marea Britanie va agrava situaţia acestor instituţii care "se luptă să supravieţuiască", notează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia, care a preluat estimarea dintr-un sondaj realizat la finalul anului 2020, anunţă într-un comunicat că noul lockdown, intrat în vigoare la începutul lui ianuarie "riscă să crească considerabil această cifră" şi că unele muzee "îşi vor închide definitiv porţile".              

"Acest ultim lockdown este o lovitură dură, care ne obligă muzeele şi galeriile să lupte pentru supravieţuire", a constatat directoarea asociaţiei Jenny Waldman, apreciind că unele "muzee mici în special, atât de esenţiale pentru comunităţile noastre" nu au "rezervele necesare pentru a trece iarna". 

"Pandemia ne-a îngenunchiat", a spus David Green, directorul muzeului londonez "Florence Nightingale", care a fost constrâns deja să renunţe anul trecut la celebrări importante prevăzute pentru bicentenarul său. "Dacă situaţia se prelungeşte, am putea deveni complet insolvenţi financiar", a explicat el, "ceea ce înseamnă că este greu de spus dacă putem redeschide". 

Obligate să închidă în timpul izolării, instituţiile culturale au fost dur afectate financiar de pandemia de Covid-19, care a cauzat moartea a 93.000 de persoane în Marea Britanie, cea mai îndoliată din Europa.                

Guvernul britanic a deblocat pentru întreg sectorul cultural un ajutor de 1,57 de miliarde de lire sterline (1,76 miliarde de euro), iniţiativă apreciată drept vitală dar insuficientă. 

Asociaţia Art Fund a anunţat vineri o donaţie de 750.000 de lire sterline (841.500 de euro) în plus pentru 23 de instituţii culturale, ajungând la un sprijin din partea sa de 2,25 de milioane de lire sterline (2,5 milioane de euro) pentru sector, de la începutul pandemiei.                

"Aceşti bani vor permite beneficiarilor să evolueze şi să se adapteze în faţa provocărilor puse de pandemie", dar e departe de a fi "suficient", a avertizat organizaţia, care a afirmat că a primit 451 de cereri de ajutor din partea muzeelor, un total de 16,9 milioane de lire sterline (19 milioane de euro). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.