Manuscrisul unei lucrări muzicale a compozitorului Gustav Mahler a devenit cel mai scump document de acest tip din lume, după ce a fost vândut cu preţul record de 4,54 milioane de lire sterline (5,3 milioane euro) la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentul cu partitura ”Simfoniei nr. 2” de Gustav Mahler conţine 232 de pagini şi a fost pus în vânzare la o licitaţie ce a avut loc marţi dimineaţă în Marea Britanie.

La aceeaşi licitaţie a fost pus în vânzare şi un manuscris controversat al lui Beethoven, însă acel document nu şi-a găsit cumpărător. Autenticitatea compoziţiei ”Allegretto in B minor”, creată în 1817, a fost pusă sub semnul îndoielii.

Experţii casei Sotheby's au confirmat însă autenticitatea manuscrisului şi sperau ca acesta să se vândă cu până la 200.000 de lire sterline.

Dar, cu puţin timp înainte de această licitaţie, profesorul Barry Cooper, muzicolog şi expert în opera lui Beethoven, a declarat în emisiunea ”Today” a postului BBC Radio 4 că există anumite ”incompatibilităţi” în cazul acestui document.

”Deşi în cazul anumitor note falsul este ambiguu, în cazul altora este clar faptul că aceia care au copiat au scris pur şi simplu greşit o notă, într-un fel în care Beethoven nu l-ar fi făcut niciodată - nu există dubii în această privinţă”, a spus Barry Cooper.

Preţul de adjudecare pentru manuscrisul original al ”Simfoniei nr. 2” a lui Gustav Mahler a fost de 3,9 milioane de lire sterline (4,5 milioane euro). La acesta au fost adăugate taxele, comisionul casei Sotheby's, iar preţul final de vânzare a fost de 4.546.250 de lire sterline (5.346.562 euro).

Patru colecţionari au licitat prin telefon pentru acest manuscris, despre care experţii afirmă că a fost completat între anii 1888 şi 1894. Identitatea câştigătorului licitaţiei nu a fost dezvăluită.

Singurul manuscris major comparabil ca valoare şi importanţă vândut la licitaţie aparţine lui Mozart. Acel document, ce include nouă simfonii, a fost vândut în 1987 cu preţul de 2,5 milioane de lire sterline.

Manuscrisul ”Simfoniei nr. 2” de Robert Schumann a fost vândut cu 1,5 milioane de lire sterline în 1994.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.