Festivalul Internaţional de Nai „Gheorghe Zamfir”, la care au participat mai mult de 6.000 de oameni, a avut loc între 18 şi 20 august la Găeşti-Dâmboviţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul cultural a fost deschis cu o conferinţă de presă, urmată de un scurt recital muzical susţinut de interpreţii Maria Mădălina Lupu, Aydin Yavaş, Jean Luc Faraux, Radu Nechifor, Kim Juhyeong şi Marta Claudia Băceanu-Tudor.

În cadrul conferinţei de presă, Gheorghe Zamfir a împărtăşit emoţionat amintiri impresionante despre Fănică Luca, profesorul şi mentorul său care l-a iniţiat în arta naiului: „A vorbit în nai, l-a transformat în verb. Nici Enescu n-a transformat vioara în verb. Verbul românesc e cel mai greu verb de pe Planetă, pentru că este nepronunţabil (…). Deci Fănică Luca a fost pentru mine, nu tatăl meu biologic, el a fost cel care mi-a dat cuvântul şi verbul pe care le-am dus pe toată planeta. Pentru mine Fănică Luca a fost totul, el mi-a dat viaţa, după ce tata mi-a dat-o prin naştere, el mi-a dat-o prin nai”.

Numeroase personalităţi ale lumii politice şi culturale au evidenţiat faptul că maestrul Gheorghe Zamfir a fost întreaga viaţă un ambasador al României, promovând valorile culturale tradiţionale în mod special.

„Maestre Gheorghe Zamfir, cuvintele sunt prea puţine pentru a exprima preţuirea pentru ceea ce aţi creat dumneavoastră pentru identitatea noastră ca naţie şi, în acelaşi timp, sunt prea puţine pentru a încerca să multiplic exemplul pe care dumneavoastră l-aţi dat pentru generaţii şi generaţii de tineri”, a spus ministrul Culturii, Raluca Turcan.

„Ca ministru al Culturii, când am preluat mandatul, unul dintre obiectivele pe care mi le-am asumat ca ministru a fost să cresc accesul la cultură. Şi un festival de acest gen, dincolo de faptul că este gândit în jurul personalităţii lui Gheorghe Zamfir, născut la Găeşti, aduce şi muzica şi performanţa artistică aproape de oameni. Într-o ţară în care adesea suntem marcaţi de inechităţi, de o lipsă de apetenţă pentru adevăratele valori, întâlnirea acestor calităţi, de care uneori ne îndepărtăm mult prea abrupt, nu poate să aducă decât mult bine şi aportul să fie unul pozitiv. În acest eveniment, Festivalul Internaţional de Nai, găsim talent, dăruire, unicitate, vivacitate, unitate”, a spus ministrul Culturii, Raluca Turcan în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

„Facem prea puţin pentru ceea ce merită Maestrul Gheorghe Zamfir! Avem privilegiul să fim contemporani cu cel mai bun naist al lumii care, de-a lungul celor peste 50 de ani de carieră, a fermecat milioane de oameni. Gheorghe Zamfir este cel mai bun ambasador al judeţului Dâmboviţa şi al României! A urcat pe marile scene ale lumii, a înregistrat cu pasiune aproape 200 de albume şi a reuşit să îmbrace cu acordurile sale emoţionante sufletele a peste 650 de milioane de ascultători din întreaga lume, acesta fiind şi numărul discurilor vândute în mai bine de jumătate de secol. Muzica sa i-a adus peste 120 de discuri de platină şi de aur. Mă bucur că instituţia pe care o conduc, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, contribuie în calitate de partener la organizarea Festivalului Internaţional de Nai „Gheorghe Zamfir”, care are loc la Găeşti de astăzi şi până duminică, 20 august. După cum spuneam, Gheorghe Zamfir merită mult mai multe din partea noastră ca judeţ şi ca ţară! Însă, orice am face, nu va fi suficient pentru ceea ce reprezintă Maestrul Gheorghe Zamfir nu doar pentru judeţul Dâmboviţa şi România, ci pentru întreaga lume! Mii de mulţumiri şi plecăciuni, Maestre!”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, în prima seară a evenimentului cultural.

„Maestrul Gheorghe Zamfir, ca de fiecare dată, are invitaţi de marcă, artişti de renume şi cu siguranţă vor fi trei seri de festival deosebite. Maestre Gheorghe Zamfir, în numele cetăţenilor din oraşul nostru, vreau să vă mulţumesc pentru întreaga activitate”, a spus primarul oraşului, Grigore Gheorghe. 

A doua seară a Festivalului a adus în Parcul Central din Găeşti un public numeros care a urmărit cu atenţie concertul pop-simfonic desfăşurat în acompaniamentul Orchestrei Simfonice Muntenia din Târgovişte, conducerea muzicală: Daniel Jinga. Seara a fost deschisă magistral de maestrul Gheorghe Zamfir cu piesa „Memory”, iar de-a lungul spectacolului au putut fi ascultate mai multe compoziţii ale muzicianului, piese care au făcut istorie şi continuă să emoţioneze spectatorii cu aceeaşi forţă. Au urcat pe scenă: Alin Stoica, Mihail Dogotari, Aydin Yavaş, Claudia Diaconu Iordache, Mădălina Bourceanu, Felix Goldbach, Maria Mădălina Lupu, Rodica Gabriela Anghelescu, Daniela Ghiţă.

Cea de-a treia seară a fost deschisă de Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Maramureş, moment artistic de o profunzime aparte, care a reflectat în scenă, în premieră, proiectul cultural „Pintea haiducul”, dar şi suite folclorice deosebite. A urmat un spectacol folcloric excepţional, sub conducerea muzicală a maestrului Nicolae Borgros şi prin participarea Orchestrei „Lăutarii” din Chişinău.

Publicul foarte numeros - în cele două zile fiind prezenţi peste 6000 de spectatori - a primit cu bucurie fiecare moment. Protagonişti: Aydin Yavaş, Jean Luc Faraux, Vasile Raducu, Ruxandra Pitulice, Rodica Gabriela Anghelescu, Gelu Voicu şi fiul său Tudor Voicu, Gheorghe Rizea, Cristina Gheorghiu, Flavius Tinică, maestrul basarabean Vasile Iovu, Mirel Bria şi Taraful Domnesc, Fraţii Cazanoi, Stelu Enache, Kim Juhyeong. 

Proiectul cultural s-a desfăşurat sub egida Fundaţiei Internaţionale de Muzică „Gheorghe Zamfir”, a Primăriei oraşului Găeşti, a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa şi sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii.

Naist de renume internaţional, compozitor, dirijor, muzician de marcă, poet, pictor şi creator de naiuri, Gheorghe Zamfir este un simbol al României, un brand de ţară, cu care ne mândrim. Socotit de presa străină cel mai strălucit reprezentant al muzicii naţionale în peisajul artistic mondial, interpretul s-a bucurat de calificative surprinzătoare, chiar măgulitoare: „Regele naiului” (Zurcher Oberlander), „Geniul fluierului lui Pan” (La Chaus-de Fonds), „Magicianul fluierului lui Pan” (L'Impartial), „Noul zeu al naiului” (Montreal Journal), „Voievodul profesioniştilor tradiţiei orale” (Revista Literatură şi Artă, Chişinău”).

Gheorghe Zamfir a compus mai mult de 300 de lucrări pentru nai şi orgă sau pian, muzică de cameră şi orchestră simfonică, muzică sacră pentru orchestră şi cor. A înregistrat mai mult de 200 de albume din care a vândut sute de milioane de exemplare şi a obţinut mai mult de 120 de discuri de platină şi de aur. Zamfir este, de asemenea, un compozitor şi un interpret binecunoscut pentru coloanele sonore din filme celebre. El a interpretat muzica pentru "Once Upon a Time in America", "Karate Kid" sau "Marele blond cu un pantof negru". Tarantino a folosit piesa "Lonely Shepherd" interpretată magistral, ca temă muzicală în filmul „Kill Bill”.

De-a lungul carierei sale, a colaborat cu muzicieni de top precum: James Last, Andrea Bocelli, Ennio Morricone, Lawrence Foster, André Rieu, British Chamber Orchestra, dirijorul Seiji Ozawa, Cvartetul Oxford, Richard Clayderman, Nana Mouskuri, Enrico Macias, Eugene Sarbu, Andrea Griminelli, printre alţii.

Maestrul Zamfir a fost decorat cu Ordinul Cavaler al Belgiei, Cavaler al Luxemburgului, de două ori cu Medalia de Aur a Asociaţiei Academiei de Arte, Ştiinţe şi Litere din Paris; el a primit de două ori Medalia Universităţii Don Bosco din Roma; Medalia Vaticanului, oferită de Papa Ioan Paul al II-lea; Ordinul Săgetătorul de Aur, al Italiei; Meritul Cultural în grad de Ofiţer al Franţei; Ordinul Comandorului, oferit de preşedintele Peru; de două ori, Premiul Academiei Charles Cros din Franţa; Doctor Honoris Causa al Universităţii "Constantin Brâncuşi", Doctor Honoris Causa al Universităţii "Ovidius", Ambasador al turismului românesc, Ordinul "Mihai Eminescu" şi cea mai înaltă distincţie a Republicii Moldova, Ordinul Republicii Moldova, iar în 2016 primeşte, în Italia, Heritage World Music Award. În 2018 este numit Director Onorific pe viaţă, al Centrului Internaţional de Schimburi Academice al Naiului de la Conservatorul de Muzică din Xian-China, iar de Ziua Culturii Române, în 2022 a primit Ordinul Steaua României, de la Preşedintele Klaus Johannis, pentru întreaga contribuţie în muzica universală şi în promovarea muzicii româneşti în special.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.