Asociaţia Culturală Eastwards Prospectus - Accelerator este primul şi cel mai complex program de mentorat, cu misiunea de a contribui la dezvoltarea carierelor artiştilor emergenţi din România. Creat ca un incubator, Accelerator şi-a propus sa propulseze carierele a 10 artişti emergenţi, oferindu-le, printr-un mix divers de activităţi, instrumentele necesare pentru a-şi aborda strategic, integrat şi în mod sustenabil propria carieră artistică. Programul a demarat la 1 octombrie 2021 şi s-a desfăşurat până la finalul lunii octombrie 2023. Bugetul proiectului a fost 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanţării nerambursabile (85% Grant SEE şi 15% bugetul naţional) a fost de 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul a avut doi parteneri: galeria i8 din Islanda, Reykjavik, şi Gaep  din Bucureşti, galerie locală la standarde internaţionale, cu o prezenţă longevivă, de 10 pe piaţa de artă din România.

Direcţiile programului au urmărit: împărtăşirea de cunoştinţe de la mentori consacraţi internaţional din Islanda, implicaţi atât în selecţia artiştilor, precum şi în calitate de mentori, resurse pentru producţia de lucrări noi şi facilitarea mai multor contexte de expunere în spaţii diferite din mai multe oraşe din ţară.

Cei 10 artişti emergenţi care au făcut parte din program sunt: Andrei Arion, Flaviu Cacoveanu, Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Mihaela Hudrea, Alina Ion, Maria Mandea, Delia A. Prodan, Stanca Soare şi Ana Maria Szöllösi.

Prin cele trei etape - mentorat, expoziţie de grup şi proiecte de artă în spaţiul public – Accelerator a angrenat artiştii emergenţii într-o experienţă cu potenţial de transformare semnificativă a carierelor lor. Etapele sunt:


• Programul de mentorat (care a constat în laboratoare şi sesiuni de mentoring 1 la 1), derulat atât în anul 2022, cât şi  în primele luni ale anului 2023,
• Expoziţia de grup Back to Where It all Began, deschisă publicului la Gaep Gallery între lunile februarie-mai 2023, urmată de evenimente conexe şi tururi ghidate,
• Etapa de artă în spaţiul public, derulată la nivel naţional în 5 oraşe din România: Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Olteniţa şi Timişoara.

Andrei Breahnă, manager de proiect şi preşedintele Asociaţiei Culturale Eastwards Prospectus: „Acceleratorul este cel mai important program al asociaţiei noastre prin amploarea, diversitatea activităţilor şi durata acestuia, care ne-au permis să obţinem cu adevărat impact. Ceea ce am propus artiştilor a fost, în esenţă, o schimbare de mind-set asupra carierei în beneficiul lor pe termen mediu şi lung. Există două premise neschimbate de mult timp pe care am intenţionat să le abordăm: faptul că artă rămâne un domeniu sub-finanţat – spun asta din experienţa mea ca manager cultural, raportând-mă şi la alte ţări, aflate în proximitatea noastră. Iar în acest context, finanţarea din partea Granturilor SEE câştigată de noi a fost o resursă financiară concretă pe care ne-am putut baza timp de 2 ani. Cea de a doua premisă este faptul că sistemul educaţional încă se menţine conservator, fiind canalizat în mare măsură pe dezvoltarea abilităţilor de a produce artă. Prin Accelerator, am vrut să oferim artiştilor o experienţă tip game-changer: i-am scos din atelier, am făcut brainstorming împreună şi individual în etapa de mentorat, pe varii dimensiuni ale artei, am creat o comunitate de artişti şi am ieşit în comunitate, interacţionând cu publicul din oraşe în proiectele de artă in spaţiul public. Ne-am mişcat agil, inovativ şi sper ca abordarea noastră antreprenorială, oarecum ieşită din comun, să fi creat o experienţă la care artiştii emergenţi să apeleze constant atunci când vor lua decizii de carieră în viitor”. 

Accelerator în cifre

Peste 2.000 de vizitatori a trecut pragul expoziţiei de grup „Back to Where It All Began” şi au participat la evenimentele conexe organizate de Gaep.
Trei evenimente majore pe plaja artei contemporane din România:
Artist Talkul susţinut de superstarul internaţional al artei contemporane, Ragnar Kjartansson, în martie 2023 la Bucureşti şi screeningul sale lucrării video, „Bliss” (2020), cu o durată record de 12 ore;
Screeningul lucrării video „Facade No.3” (2023), de Bjarni Þór Pétursson;
Screening-ul lucrării video „Ocean Glory”, a artistei islandeze Hulda Rós Gudnadóttir.

11.000 de vizitatori a avut expoziţia virtuală „Back to Where It All Began” .

Etapa de artă în spaţiul public a constat în şapte proiecte de artă contemporană desfăşurate în spaţiul public din 5 oraşe, şi anume Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Olteniţa şi Timişoara.

Peste 1.500 de oameni au participat la performanceurile din cadrul etapei de artă în spaţiul public.

Peste 800 de ore de mentorat au fost susţinute de cei şaseprofesionişti din domeniul artei contemporane români şi islandezi în cadrul laboratoarelor şi al întâlnirilor 1 la 1.

„Partea cea mai bună este că Acceleratorul s-a terminat, dar Acceleratorul continuă. Vom scala programul şi vom construi, ca pilon de bază al Asociaţiei Culturale Eastwards Prospectus, o suită de programe Accelerator prin care ne dorim să atingem comunităţile din ţară: de artişti şi publicul larg. Sprijinul real şi palpabil, ancorat în preocupările şi provocările artiştilor emergenţi, este principala mea preocupare. De aceea, am creat Asociaţia Culturală Eastwards Prospectus, pentru a răspunde prin programe sistematice şi complexe acestor nevoi, care îmi sunt foarte familiare. Sunt foarte mulţumit de rezultatul Acceleratorului mare şi în mod cert nu ne vom opri aici”, concluzionează Andrei Breahnă.

Asociaţia Culturală Eastwards Prospectus a început deja două proiecte din surse de finanţare diferite: Accelerator Braşov, unde au fost selectaţi 10 artişti din toată ţara şi a cărui etapa de mentorat s-a finalizat deja. În paralel, echipa asociaţiei lucrează la activităţile de pregătire a proiectului Accelerator Câmpulung Muscel. Accelerator Braşov a primit o finanţare nerambursabilă din partea Municipiului Braşov, în valoare de 149.500 lei şi va dura trei luni. Accelerator Câmpulung Muscel a primit o finanţare nerambursabilă în valoare de 177.106,05 de lei din programul PNRR şi din partea Primăriei Câmpulung şi se va derula pe o perioadă de 7 luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.