Arhiva digitală a Comisiunii Monumentelor Istorice - www.arhivacomisiuniimonumentelor.ro - este la dispoziţia tuturor cercetătorilor şi persoanelor interesate de istoria protecţiei patrimoniului construit. Peste 18.000 de documente din 704 dosare ale arhivei Comisiunii Monumentelor Istorice sunt disponibile online, graţie proiectului Back-Up.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arhiva primei instituţii dedicate conservării şi restaurării monumentelor publice de pe teritoriul României face obiectul unul proiect multianual derulat de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Potrivit unui comunicat transmis News.ro, proiectul de scanare şi digitizare derulat în perioada 2019-2020 a avut ca obiectiv conservarea, protejarea, valorificarea uneia dintre cele mai importante arhive istorice din România şi, în acelaşi timp, accesibilizarea informaţiilor pentru categoriile de public interesate în mod special de informaţia istorică despre patrimoniul imobil - specialişti, studenţi, cercetători ai unor domenii conexe, publicul larg pasionat.

Cu o vechime mai mare de 100 de ani, arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice conţine un număr impresionant, de peste 120.000 de documente adunate de-a lungul celor 55 de ani de activitate (1892-1948) - un patrimoniu mobil fragil şi puţin accesibil datorită suportului pe care se află.

Institutul Naţional al Patrimoniului este principala instituţie din România care gestionează activităţile de protejare a monumentelor istorice asumate de statul român, inclusiv prin păstrarea arhivelor instituţiilor ce au funcţionat în acest  domeniu.

În ultimii 30 de ani, marcaţi de numeroase reorganizări şi de subfinanţarea domeniului, a devenit evidentă stringenţa accesibilizării şi salvgardării, prin digitizare, a acestui depozit de informaţii istorice, constând din studii istorice, devize, relevee, planuri, corespondenţă administrativă şi tehnică, decizii, ce acoperă problemele de restaurare, conservare şi valorificare a monumentelor istorice.

Proiectul multianual Back-up - Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice reuşeşte, pe de o parte, accesibilizarea şi punerea în valoare a acestei baze informaţionale, reper al procesului de restaurare a monumentelor istorice, prezentând demersurile, problematica şi rezultatele Comisiunii Monumentelor Istorice din România. Pe de altă parte, activitatea echipei INP implicate în proiect nu s-a limitat la simpla digitizare a ahivei, ci a urmărit deopotrivă corectarea neclarităţilor, contextualizarea informaţiei parcurse şi îmbogăţirea ei, prin corelarea la stadiul cunoaşterii actuale. Toate acestea marchează, în plus, un punct zero al valorificării acestui tezaur informaţional, prin accesibilizare în scopul cercetări şi demersuri de promovare viitoare.

Dintre cele 3.885 dosare, au fost scanate peste 1.350, însumând 40.000 de documente. Acestea se regăsesc identificate şi localizate conform numărului de dosar din arhivă, adresei, Codului LMI, denumirii, pe www.arhivacomisiuniimonumentelor.ro .

Documentele pot fi descărcate sub forma unui fişier PDF, compus din conţinutul integral al unui dosar, dar pot fi vizualizate şi sub forma unor albume uşor de răsfoit, cu posibilitatea deschiderii fiecărei pagini din dosar. În luna decembrie vor putea fi consultate peste 18.000 de documente ce sunt prezente în 704 dosare, a doua parte din arhiva deja scanată - reprezentând 23.000 de documente - urmând să fie accesibile din luna ianuarie a anului 2021.

Activitate de scanare şi de digitizare (2019-2020)

Dosarele care constituie Arhiva Comisiunii sunt în număr de 3.806 şi prezintă documente referitoare la cercetarea, restaurarea, conservarea, demolarea monumentelor istorice, alături de informaţii conexe. Aceste dosare au fost inventariate alfabetic, pe localităţi. Întrucât îndosarierea (legarea) documentelor s-a realizat cu mulţi ani în urmă, uneori într-un dosar se află date privind mai multe monumente din localităţi diferite.

Documentaţiile de acest tip se referă la monumente care fac parte din aceeaşi parohie (în cazul bisericilor) sau din zone apropiate. Dosarele 3807-3885 se referă la legislaţie, studii, norme, expoziţii, muzee şi colecţii, liste de monumente istorice, membri CMI, rapoarte de activitate, cercetări arheologice, procese-verbale, şedinţe de avizare, documente refeitoare la organizarea şi serviciile CMI. Cele mai vechi materialele documentare din arhiva Comisiunii, existente astăzi la Institutul Naţional al Patrimoniului, datează din 1921.

Pregătirea materialelor pentru publicare în fomat digital nu a constat doar în acţiunea de digitizare, ci şi în studierea şi lămurirea contextelor despre care vorbesc acestea, începând de la chestiunea de bază a identificării monumentelor şi a localizării lor administrative - inclusiv în raport cu diferitele reorganizări administrative şi schimbări de denominaţie şi toponimie (localităţi dispărute sau unificate. În mod similar, identificarea monumentelor menţionate în documente şi a codului din Lista Monumentelor Istorice asociat a presupus o documentare atentă, întrucât în multe dintre dosare datele erau evazive, unele conţinând doar un chestionar sau o sesizare din partea autorităţilor locale din acea perioadă, către Comisiune. Acest proces de corectare şi identificare a conţinutului dosarelor este continuu şi permanent, aflându-se într-o constantă îmbunătăţire şi rafinare.

Potrivit INP, condiţiile improprii de păstrare au determinat deteriorarea în timp a arhivei istorice, fapt care a condus la probleme serioase în timpul scanării efective, care nu a afectat, din fericire, integritatea documentelor pe suport fragil, din hârtie.

În arhivă există date referitoare la multe dintre monumentele demolate, dispărute, care pot recompune istoria acestora.

De asemenea, documentele parcurse ne indică marile eforturi pe care Comisiunea le-a făcut pentru realizarea unor lucrări de restaurare ample, precum şi toate activităţile de cercetare, inventariere, protecţie pe care le-a întreprins în scopul demarării unor cercetări arheologice de maximă importanţă, precum cele de la siturile asociate perioadei Antichităţii Clasice, de la Adamclisi, Callatis, Tomis, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Histria, etc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.