Mai mult de 150 de piese decorative de colecţie, de la mobilier de artă la sticlărie franţuzească a celebrei Şcoli de Nancy, sunt scoase la vânzare joi, 17 februarie, în cadrul Licitaţiei de Romantism şi Art Nouveau.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pasionaţii stilului Art Nouveau vor avea ocazia să-şi decoreze ori marcheze spaţiile finisate contemporan cu piese centrale Art Nouveau, complimentând spaţiul de locuit cu accente ale personalităţii iubitorului de artă, fie el contemporan.

Un gheridon în manieră Louis XV, ornat cu panouri din porţelan, pictate cu scenă centrală „Le Triomphe De L’Amour”, în maniera Angelica Kuaffman, estimat între 9.000 şi 16.000 de euro, este piesa principală a licitaţiei de arte decorative, organizată la Bucureşti de Artmark. 

În jurul scenei centrale pictate, înfăţişând pe Eros în glorie, în car tras de companioanele zeiţei Venus, gheridonul este decorat cu 12 medalioane pictate cu portrete ale doamnelor celebre ale epocii iluminismului - regina Maria Antoaneta, Pauline Bonaparte - sora lui Napoleon, Madame de Pompadour, Maria Terezia a Austriei, împărăteasa Franţei, Maria Luiza a Austriei, a doua soţie a lui Napoleon şi mama prinţului Napoleon al II-lea etc. Piesa, excepţională, este de o mare raritate în piaţa românească de artă, săracă în vestigii ale aristocraţiei locale dinainte de regimul comunist. 

O monumentală lampă din sticlă stratificată Daum Nancy, probabil piesa de sticlărie de cele mai mari dimensiuni ce a apărut vreodată pe piaţa românească de artă decorativă, a fost estimată la 6.000-8.000 de euro. Piesa decorativă Art Nouveau, decorată cu flori roşii de Creasta Cocoşului, a fost realizată în 1900 şi poartă semnătura, cunoscută în întreaga lume, a celebrei familii de sticlari Daum din Nancy.

O apariţie rară pe piaţa românească de artă, dar mult cultivată în piaţa internaţională, este Demeter Chipăruş, unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori Art Deco, care este prezent în licitaţie cu remarcabila sculptură „The Squal”. Opera realizată din bronz pictat şi fildeş sculptat are o estimare de 3.000-4.000 de euro. Recunoscut pentru creaţiile sale delicate, surprinzând clipe diafane de eleganţă feminină de început de secol, artistul botoşănean Demeter Chipăruş este tranzacţionat la nivel internaţional pentru sute de mii de euro (în 2016, sculptura „Thais”, semnată de Demeter Chipăruş, a fost adjudecată la Casa de Licitaţii Christie’s pentru 261.000 de euro. În România, recordul de adjudecare este deţinut de „Dansatoarea asiriană”, adjudecată pentru 15.000 de euro la Casa Artmark, tot în 2016).

Cele aproximativ 150 de piese de colecţie pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă până joia viitoare, 17 februarie. Expoziţia este deschisă publicului larg, cu acces gratuit, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-20.00.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.